Cele mai frumoase obiceiuri și tradiții de la nunțile din România. Ziua nunții este cea mai specială pentru cei doi miri și reprezintă un adevărat motiv de bucurie pentru familiile și cunoscuții cuplului.

Acest moment, în care viitorii soți își unesc destinele, este marcat de o mulțime de tradiții și obiceiuri, dar și de superstiții la care iau seama atât mirii, cât și cei dragi lor.

Cele mai frumoase obiceiuri și tradiții de la nunțile din România. Ce trebuie să facă mirii în ziua nunții?

Atunci când petrecerea de nuntă este în toi, mirii trebuie să bifeze câteva tradiții, care au fost respectate rând pe rând de toate generațiile.

Primirea invitaților

La scurt timp după ce se încheie ceremonia religioasă, nuntașii, nașii și familia merg la localul unde are loc petrecerea.

În fruntea alaiului se află mirii, care trebuie să îi întâmpine cu șampanie pe toți cei care iau parte la fericitul eveniment.

Citește și: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului la catolici în 2023? Ce semnificție are acest praznic?

Valsul mirilor

Unul dintre cele mai importante momente din timpul petrecerii de nuntă este valsul mirilor, care în cele mai multe cazuri este pregătit de cuplul de însurăței încă cu câteva luni înainte de fericitul eveniment.

La finalul acestui moment, mirii ar trebui să îi invite și pe ceilalți nuntași la dans.

Furatul miresei

De departe, cel mai cunoscut moment din timpul nunții și care stârnește atenția tuturor invitaților este „răpirea” miresei. După ce aceasta este furată de prieteni, mirele trebuie să negocieze pentru a-și primi iubita înapoi.

Aruncarea buchetului

Aruncarea buchetului nu este o tradiție care are loc doar în România, ci în mai multe state de pe glob.

Potrivit obiceiului, toate domnișoarele nemăritate care iau parte la petrecere se așează în spatele miresei, cu intenția de a prinde buchetul în momentul în care aceasta îl aruncă peste cap. Se spune că cea care prinde aranjamentul floral este următoarea care va păși în fața altarului, alături de alesul inimii sale.

Aruncarea jartierei

Mai puțin practicată, aruncarea jartierei este echivalentul aruncării buchetului miresei, însă pentru burlacii de la nuntă.

Potrivit obiceiului, mirele dă jos jartiera de pe piciorul miresei, fie cu mâna, fie cu dinții. Ulterior, acesta o aruncă în dreptul bărbaților necăsătoriți din sala de evenimente. Se spune că cel care o prinde urmează să meargă în scurt timp la altar.

Superstiții din popor legate de ziua cea mare

Pe lângă tradițiile și obiceiurile care au apărut pe parcursul timpului la nunțile românilor, în popor s-au născut și câteva superstiții.

- Prima este legată de purtarea perlelor la nuntă. Se spune că mireasa care alege aceste accesorii va avea parte doar de ghinion.
- Există o altă superstiție care spune că mireasa care scapă buchetul în ziua cea mare va divorța.
- Se spune că mirii nu trebuie să se căsătorească în luna mai, pentru că mariajul lor se va sfârși la fel de repede precum trec florile de primăvară.

Citește și: Obiceiuri românești pentru a atrage norocul în viață: De ce trebuie să atârni busuioc la ușa casei tale?

- O altă superstiție spune că, după ce iese din casă, mireasa nu trebuie să privească în urma ei, pentru că acesta ar fi un semn rău pentru căsnicia pe care și-o formează. Același lucru se aplică și la plecarea de la biserică.
- Un alt semnal de alarmă din popor spune că este un semn foarte rău dacă miri pierd sau uită verighetele acasă în ziua nunții.