Să stai cu chirie în zilele de astăzi a devenit un lux și un chin deopotrivă. Prețurile au explodat mai ales în Capitală, unde un apartament modest într-un cartier mărginaș a ajuns să coste în jur de 500 de euro, bani pe care unii îi dau pentru o rată la creditele imobiliare. Tocmai de aceea mulți se gândesc să facă demersuri ca să își cumpere propria locuință. Absolut toți cei care locuiesc în Capitală de pildă au observat că în ultimii trei ani prețul chiriilor a explodat pur și simplu.

Alexandru a închiriat un apartament în cartierul Drumul Taberei și simte că plătește o avere.

Citește și: Chiriași, dar cu bani în buzunar! Tot mai mulți români se plâng de ratele mult prea mari la casă

„Mi se pare destul de mare, adică mi se pare mult să plătești 500 sute de euro pentru 70 de metri pătrați”,

a declarat tânărul. Cu banii respectivi ar putea lejer să achite rata pentru un apartament, ar spune Denisa, care a luat unul cu rate la dezvoltator și mai are de plătit trei ani. „E 500 de euro. Mai avantajos așa, dar cel puțin rămâne al tău după ce termin”, a declarat Denisa.

Pe Maria, o tânără de 25 de ani o bate gândul să procedeze la fel.

Deocamdată, ca să stea într-o garsonieră în București scoată lunar din buzunar câte 300 sute de euro.

„Da, m-am gândit și la asta. Cu banii pe care îi plătesc de atâta timp la chirie aș fi putut să îmi plătesc o rată la propriul apartament. Da, m-am gândit la asta și cred că asta o să fac anul viitor”, a declarat Maria. La fel ca ea sunt mulți, drept dovadă în Capitală și în jurul ei se tot construiesc blocuri și case, iar agenții imobiliari care se ocupă de închirieri

au ajuns să apeleze la diverse trucuri ca să atragă clienții. Ultima găselniță e TikTok-ul.

Cât au ajuns să coste chiriile în Capitală? 

Spre exemplu, dacă vorbim despre un apartament cu două camere în centrul Capitalei într-un bloc nou, atunci rata lunară ar fi de 600 sute de euro pe când chiria 750 de euro. În schimb, dacă ne îndreptăm atenția către un bloc vechi, atunci putem vorbi despre prețuri ceva mai mici, 400 de euro rata lunară, iar chiria undeva la 500 de

euro.

„Prețul chiriilor a evoluat în sens ascendent, practic au crescut cu aproximativ 15% per total în toate orașele mari, unde este cererea destul de ridicată, ca și în momentul de față și așteptăm ca și în anul 2024, practic același trend să se mențină”, a declarat Horia Ion, președintele ABI.

Dar câtă vreme există cerere, de ieftiniri nu vom avea parte.

„Evident că în momentul în care o parte din piață, din cerere se mută de la achiziția unui apartament către chirii, cererea mai mare duce la creșterea chiriilor și asta se observă în piață”, a declarat Adrian Asoltanie, expert financiar.

Statisticile arată că București, Cluj-Napoca și Brașov sunt cele mai scumpe orașe când vine vorba de chirii. La polul opus, fericiții clasamentului, dacă putem spune așa, sunt cei care locuiesc în Timișoara și Iași.