Un ciclon polar care vine din Europa va aduce fenomene meteo extreme. Meteorologii au emis avertizări de vreme severă în toată țara. De joi seară, la munte se așteaptă viscol și vânt violent, iar de vineri peste tot vor fi ninsori, zăpadă troienită și vânt.

O avertizare cod portocaliu va aduce vânt care va sufla cu până la o 120 de kilometri pe oră, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită la munte.

În Maramureș și Transilvania se va depune și un strat consistent de zăpadă. În restul țării este valabil un cod galben de viscol și ninsori, dar și rafale de vânt de până la 80 de kilometri pe oră.

Fenomenele extreme vor aduce și o răcire semnificativă din cauza unei mase de aer rece care traversează Europa și vine spre noi.

Citește și: Decembrie cu maxime peste cele normale. De când se mai răcește în România: „Ar trebui să avem valori ale temperaturilor maxime cuprinse între 0 și 4 grade”

„Această răcire se va resimți mai ales în zonele mai înalte, în zonele montane, dar și prin regiunile intracarpatice. Vorbim de un ciclon foarte activ deasupra nordului și nord estului Europei, dar în drumul său ne va afecta și pe noi. Vom vorbi în primul rând de vânt, de joi noapte cam până duminică vor fi intensificări ale vântului cam în toată țara”, spune Mihai Timu, meteorolog.

Ninsorile și frigul vor persista până în Ajunul Crăciunului, iar apoi vremea se va încălzi brusc. Specialiștii spun că vom avea temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă.

„În zonele joase vor fi temperaturi de peste 10 grade iar în sudul țării, unde va fi practic cel mai cald, chiar abateri de peste 10 grade, vom înregistra luni și marți chiar 16-18 grade, inclusiv în zona Capitalei”,

mai avertizează meteorologii.

Și nopțile vor fi calde iar minimele nu vor scădea sub zero grade.