Mai mulți copii dintr-un centru educațional din Capitală au fost bruscați, loviți, lăsați nemâncați și însetați de către îngrijitoarele care ar fi trebuit să-i ocrotească și să îi protejeze. În tot acest timp, autoritățile spun că sunt legate de mâini și de picioare, căci unitățile nu oferă servicii educaționale. Cu alte cuvinte, ele nu au aviz de funcționare de la Ministerul Educației, astfel că nu pot fi controlate decât ca niște societăți cu răspundere limitată.

Bruscați, loviți și lăsați să plângă minute în șir de către îngrijitoare, copiii dintr-un centru educațional din Sectorul 5 al Capitalei au fost supuși zile întregi unor tratamente greu de privit. Toate acestea pe bani mulți, 2.000 de lei era taxa lunară în baza căreia micuții ar fi trebuit să beneficieze de masă și îngrijire.

Citește și: Elev de 10 ani din Satu Mare, în comă după ora de sport! Polițiștii au deschis dosar penal

„Sunt lăsați foarte foarte mult timp să plângă. Copilul meu a fost lăsat foarte mult timp să plângă”, e mărturia părintelui unuia dintre copiii care au fost chinuiți la creșă. „Unul dintre copii a fost ținut trei ore într-un scaun din acela bebeluși, în contextul în care ei trebuie să aibă activități, să obosească, să alerge, că așa sunt copiii. Pentru simplul fapt că e mai năzdrăvan l-au luat, l-au trântit în scaun și acolo l-au lăsat.

Uitându-mă am reușit să văd și copii, alți copii agresați. La un moment dat, unul dintre copii aruncă o piesă de lego sau ceva de genul se vede pe filmare, una dintre doamnele educatoare stă jos pe scaun și de la distanță îl trage de mână și îl smucește că a aruncat acea piesă de lego. Am simțit că mi se rupe sufletul, vă spun sincer că am simțit că mi se rupe sufletul”,
a declarat o mămică, sub protecția anonimatului.

Comportamentul deviant a fost observat în scurt timp și de către alți părinți. „Tras de mână într-un mod mai bruscant, care nu ar fi ok, trântit pe jos, copilul plângea foarte mult. Nu i s-a dat apă, ni s-au spus că are niște are niște probleme și ar trebui să mergem la un terapeut cu copilul”, a

declarat un alt părinte. Imaginile au fost distribuite inclusiv pe grupurile de părinți, care au cerut de îndată explicații. „Pe termen lung, starea interioară a copiilor, care se vede că în acele momente au fost zgâlțâiți, au fost trași, va forma tipare de comportament, care ulterior se vor regăsi și în relațiile cu ceilalți”, a declarat Elena Gheoculescu, psihoterapeut pediatric, pentru NEWSTIME. 

Îngrijitoarea a fost dată afară imediat. Părinții au fost chemați de urgență într-o ședință 

Sâmbătă, directoarea centrului i-a chemat de urgență pe părinți într-o ședință în care a anunțat că îngrijitoare cu pricina a fost concediată. Acum, femeia spune că îi pare rău și că un astfel de comportament nu poate fi tolerat.

Citește și: Un polițist din Iași, implicat în „Fabrica de vise”! Ambala dulciuri cu substanțe interzise, care erau vândute minorilor

„Doamna nu mai lucrează la medic secunda în care am luat cunoștință. Clar are un comportament neadecvat, față de care mă delimitez, față de care am luat această măsură urgentă”, a declarat directoarea centrului. Astfel de unități educaționale nu sunt sub responsabilitatea Ministerului Educației, așa că mulți părinți pică în capcana cuvintelor, căci în realitate, în aceste unități, copiii sunt doar hrăniți și supravegheați, după cum o recunosc inclusiv reprezentanții instituției.

„Înainte de a înscrie copilul la o creșă sau chiar și la un centru educațional, părinții ar trebui să se informeze despre pregătirea personalului mai mult decât de a observa cum arată grădinița și ce mobilier are și care este atmosfera, de a vedea care este pregătirea personalului didactic, dacă este o pregătire și o formare în acest sens”, a declarat Elena Gheoculescu, psihoterapeut pediatric.

De cele mai multe ori, astfel de unități private profită de o breșă legislativă, care le permite funcționarea fără a putea fi controlată de către reprezentanți ai Ministerului Educației.