Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar prețurile din ce în ce mai mari le pun bețe în roate românilor care încearcă să aibă o masă de sărbătoare pe care să se regăsească cât mai multe preparate tradiționale. După carnea de miel, a explodat și prețul cozonacilor în prag de sărbători. 100 de lei a ajuns să coste unul modest, în vreme ce un cozonac mai sofisticat costă și 500 de lei, mai scump decât gramul de aur.

Mulți strâmbă din nas când văd realitatea de la raft, dar sunt destui care nu renunță la tradiție oricât i-ar costa. Cozonacul care îți ia ochii la raft are 4 kilograme, însă multora prețul le face inima să stea în loc: „Doamne ferește! N-aș da banii ăștia, sunt foarte scumpi, scumpi rău de tot! Ne limităm, luăm o bucățică mică.”

Am ajuns să trăim vremuri în care nici câinii nu mai umblă cu colaci în coadă și nici cozonaci pentru toate buzunarele nu mai găsim la raft, cu 70-100 de lei se vând, cel puțin în Capitală. Multă lume nu se îndură să dea atâția bani: „Eu, de exemplu, aleg să fac asta acasă.”

Dar există și români care nici acasă nu mai fac cozonaci, căci și ingredientele sunt scumpe.

Reporter Kanal D: „Dumneavoastră anul ăsta mai puneți cozonacul pe masă?”
Client: „Nu, nu mai avem nevoie să mâncăm nimic, dacă se poate crede asta.”

Totuși, pentru cei care nu pot trăi sărbătorile fără dulcele tradițional, ofertele sunt din belșug.

„Avem și celebrul deja cozonac glazurat, cu ciocolată și alune și inserție de ciocolată.

Avem o inserție de ciocolată. L-am făcut de două ore cred, are o glazură de ciocolată cu alune și prețul lui este 150 de lei”, spune Silvia Ciobanu, executive Chef.

Iar cei care caută un gust mai exotic trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar: „Surpriza este poate colaborarea cu un celebru brand de fashion pentru această gamă care vine în acest ambalaj foarte frumos.

Pornim de la 125 de lei cea mai mică variantă, varianta mini. Aceasta este acoperită cu fistic și conține citrice, mandarine mai exact, la interior.”

Prețul pentru un astfel de produs pleacă de la 295 de lei pentru cozonacul de 750 de grame și ajunge până la aproape 400 de lei pentru produsul de un kilogram.