Un spectacol bizar de pe cer i-a uimit pe craioveni nopțile trecute. O lumină puternică gălbuie care colorează cerul a declanșat iluzia unei aurore boreale. Unii au fost încântați de peisaj, alții în schimb au fost deranjați de lumină și chiar s-au speriat. În realitate însă fenomenul este provocat de o instalație de lumini din interiorul stadionului din oraș, care permite gazonului să crească uniform pentru meciurile de fotbal. Spectacolul gratuit de pe cer a făcut înconjurul internetului.

Citește și: Viscolul anunțat, motiv de surprize și blocaje! În Vrancea, un om a murit după ce ambulanța a rămas înzăpezită

Așa a arătat cerul în Craiova nopțile trecute. O lumină galbenă și intensă a apărut în zona Stadionului „Ion Oblemenco” și s-a extins în mai multe cartiere din oraș, trezind în localnici multe semne de întrebare. Fenomenul a persistat în nopți la rând și a fost fotografiat de trecători, care au găsit diverse explicații.

În timp ce unii s-au simțit deranjați de lumini, alții au apreciat spectacolul inedit de pe cer.

„Lumina se reflectă în sus, cum poate să se reflecte în lateral ca să intre pe geamurile oamenilor”, „Pentru mine e ceva plăcut, nu deranjează, chiar e frumos”, au declarat mai mulți craioveni.

Ce era, de fapt, lumina de pe cerul craiovenilor? 

Explozia de lumină caldă este provocată de fapt de instalația de fotosinteză artificială din stadion care ajută gazonul să crească uniform.  „De fapt este o necesitate tehnică pentru a asigura condițiile optime pentru gazon. Așa se întâmplă la toate stadioanele acoperite unde nu intră lumină suficientă și atunci este nevoie de o instalație de genul acesta, o instalație de fotosinteză. Lumina e propagată de instalația de fotosinteză care ajută practic la creșterea ierbii și asigurarea tuturor condițiilor optime de temperatură, umiditate și luminozitate a gazonului”. 

Sistemul are patru sute de becuri de lumină caldă, iar fenomenul de pe cer apare în special iarna, când temperaturile coboară sub zero grade.