Furtuna care a suflat ca un uragan în mai multe județe a luat prin surprindere autoritățile, deși primele semnale au venit cu patru zile înainte de vijelie. Vântul a suflat chiar și cu 140 de kilometri pe oră, însă în unele zone primele mesaje RO-Alert au fost date concomitent cu închiderea drumurilor. Sute de mașini și autocare au rămas blocate între nămeți ori chiar s-au răsturnat din cauza vântului. În Vrancea, un om a murit pentru că ambulanța plecată spre caz a rămas înzăpezită.

Citește și: De ce se sărbătorește Ziua Națională a României pe 1 Decembrie? Semnificația acestei zile din punct de vedere istoric

Polițiștii care au blocat circulația către sectoarele de drum viscolite au fost în luni dimineață luați la rost de șoferi. Efectele furtunii încă se văd. 534 de copaci au fost smulși din rădăcini, iar 12 case au rămas fără acoperiș.

Este și cazul acestei gospodării din Lumina, la doar câțiva kilometri de municipiul Constanța.

„Sunt sloi, sloi nici. Așa trăim, mamă, că noi bătrânii, dar cel puțin să fi avut căldură și să nu-mi de Dumnezeu paguba asta”, a declarat o femeie.

190.000 de oameni au început săptămâna fără energie electrică. Fenomenele meteo extreme au făcut prăpăd în 279 de localități din 11 județe.

Această bătrână s-a trezit izolată de lumea civilizată, la fel ca vecinii ei. Nu mai are curent și se bazează pe lumânări. „Nici apă, nici curent, nici telefoane. Am cumpărat apă de la magazin, dar dacă n-aveam bani nici să cumpărăm apă era greu de noi” .Oamenii au hidrofoare care scot apa, dar acestea nu funcționează fără curent, așa că au revenit la fântâni.

666 de vehicule, inclusiv mai multe autocare, au rămas înzăpezite pe drumurile naționale și județene.

Zăpada nu a căzut în cantități impresionant. Toate problemele au fost însă cauzate de viscol. Vântul a suflat ca turbat cu viteza unui uragan. În estul țării s-a ajuns la 140 de kilometri pe oră. „Drumul este încă acoperit zăpadă. Nimeni n-a dat cu nimic”, a declarat un șofer. Șoferii rămași pe teritoriul nimănui între localități au fost salvați cu lopețile și târnăcoapele. Luni dimineață, până și utilajele de deszăpezire s au blocat în județul Constanța.

Autoritățile, luate prin surprindere de condițiile meteo anunțate 

De ce nu au fost închise mai repede aceste drumuri? Vineri dimineața, cu mult înainte ca vijelia să lovească, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de viscol pentru opt județe. Era semnalul că urmează situații extreme. Culmea, comunicarea oficială către primăriile din zonele cu risc a venit abia spre seară.

„De avertizări am fost vineri după amiază informat la orele 17-18. Am luat măsuri, am făcut centrul de permanență, am fost în permanență în jurul primăriei”, a declarat Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina.

Sâmbătă, portocaliul de pe hărți s-a transformat în roșu. „Cod portocaliu, cod roșu înseamnă intensitate maximă a fenomenelor avertizate. Nu este bine să plecăm la drum decât dacă avem strictă nevoie”, a declarat Florinela Georgescu, directoarea ANM.

De fapt, semnale privind o furtună violentă au fost date de activistul Gabriel Păun încă de pe 22 noiembrie, cu patru zile înainte de vijelie. Chiar și așa, în județul Constanța, primul mesaj RO-Alert s a dat la ora trei și treizeci de minute, în dimineața de sâmbătă spre duminică, atunci când drumurile erau închise rând pe rând. Așadar, șoferii s-au trezit blocați între nămeți pe șosea, în timp ce primeau mesajul RO-Alert. La nivel național au fost emise doar nouă mesaje RO-Alert. Vremea extremă din ultimele 48 de ore a făcut și o victimă. Un bărbat a murit în județul Vrancea. Rudele au anunțat la 112 că e inconștient, dar ambulanța plecată spre caz a rămas înzăpezită.