Locurile de parcare din Capitală reprezintă un subiect controversat pentru bucureșteni, în contextul în care aglomerația le dă zilnic bătăi de cap șoferilor. Găsirea unui loc de parcare este principala problemă a șoferilor din București, mai ales în zonele aglomerate. În cazul celor care reușesc să găsească locuri de parcare, șoferii trebuie să achite contravaloarea acelui loc de parcare, altfel riscă amendă sau chiar ridicarea mașinii.

Citește și: Gravidele și persoanele cu copii mici, prioritate la casa de marcat! Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Cât costă un loc de parcare în București

Parcările din București și costurile acestora au trecut prin mai multe modificări în anul 2023. Începând cu data de 1 martie, în conformitate cu prevederile HCGMB nr. 705/22.12.2022, parcarea în centrul Capitalei s-a ieftinit la 5 lei, tariful inițial fiind de 10 lei pentru o oră de parcare. Acest tarif se aplica de luni până vineri, între orele 8:00 și 20:00.

De asemenea, tariful zilnic, atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice este de 30 de lei.

Șoferii își pot achiziționa un abonament lunar, care costă 500 de lei. Acesta este valabil în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul orar 8:00-20:00 și permite utilizarea unui loc de parcare, fără să fie nevoie de rezervare ori de nominalizarea acestuia.

Cele mai simple metode prin care se poate plăti online parcarea din București

Primăria Municipiului București a simplificat în anul 2023 metodele prin care șoferii pot plăti online parcarea din Capitală. Pentru cei care vor să achite contravaloare parcării cu cardul bancar există următoarele metode de plată:

  • Scanarea, cu ajutorul telefonului personal, a QR Code-ului de pe panou, care ne direcționează către plată. Tot aici, vom selecta și intervalul de care avem nevoie: 1, 2, 3 sau 4 ore, abonament pentru o zi sau abonament pentru o lună.
  • Online, prin intermediul aplicației Parking București și al altor aplicații partenere. Pentru a face plata cu cardul bancar va trebui să urmezi o serie de pași, după cum urmează:
    - Din ecranul principal – harta cu amplasamentele parcajelor, selectezi parcajul dorit;
    - Selectează butonul „Plată”; Selectează numărul de ore și autovehiculul;
    - Apasă butonul „Confirmă”;
    - Vei fi direcționat către interfața procesatorului de plăți unde vei introduce datele cardului tău bancar.
  • SMS către numărul 7458. Acesta trebuie să conțină doar numărul de ore (sau 1 zi) pentru care doriți să plătiți parcarea și numărul de înmatriculare al mașinii, fără a mai fi nevoie de confirmare. Dacă nu veți primi SMS-ul de confirmare înseamnă că plata nu a fost înregistrată și nu veți fi taxați de către operatorul de telefonie mobilă. Pentru asta, trebuie să încercați din nou să trimiți SMS-ul, fie să sunați pentru alte detalii sau informații suplimentare la numărul 0374.99.77.99.

Ce amenzi riscați dacă nu plătiți locul de parcare în București 

Conducătorii care au parcat pe un loc de parcare al Primăriei București, fără să plătească, nu trebuie să fie surprinși atunci când se vor trezi cu o amendă. În cazul în care trece o durată mai lungă de timp, șoferii pot primi și mai multe amenzi în aceeași zi.

Amenda ajunge la 200 de lei pe zi, dar și blocarea autovehiculelor dacă folosesc parcările gestionate de Primăria Capitalei și nu achită tarifele aferente.

Surse: Libertatea, Euronews