Fără concerte, festivaluri sau petreceri din bani publici, este propunerea Guvernului care ar putea pune stop festivităților din toată țara. Aleșii vor astfel să limiteze cheltuielile făcute de primării până la sfârșitul anului. Edilii nu se arată însă încântați de inițiativă.

Primarul din Baia Mare este foc și pară după ce a auzit de noua propunere a guvernanților. Primăria sa are datorii de peste 45 de milioane de lei iar deja un festival a fost anulat.

Acesta neagă însă că datoriile imense ar fi motivul și nu e de acord cu ideea renunțării la evenimente.

„Nu se reduce nicio cheltuială, nu se face nimic. La primul paragraf spune că nu se mai cumpără pixuri, la următorul paragraf spune că se pot cumpăra pixuri în limita cheltuielilor din ultimele nouă luni”, spune edilul.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, Executivul vrea să țină în frâu deficitul bugetar prin limitarea cheltuielilor administrațiilor locale.

Proiectul prevede că autoritățile nu vor mai putea organiza evenimente din bani publici până la finalul anului.

„În ultimele luni există un avânt în ceea ce privește cheltuielile nu tocmai necesare. Le ordonăm, încercăm să avem o Românie mai ordonată”, a declarat Marcel Ciolacu.

Evenimentele vor putea fi organizate totuși dacă banii provin din donații sau sponsorizări. De asemenea, târgurile de Crăciun își vor putea continua activitatea.

„Primarii au tot dreptul să facă cei cred dânșii de cuviință împreună cu cei care i-au ales. Să lăsăm puțin cheltuielile indirecte și direct care se făceau de obicei: pixuri, agende, clopoței, a mai spus premierul.

Guvernul vrea să taie cât mai repede din cheltuieli până la finalul anului, ca să se poată încadra în ținta de deficit bugetar, 4,4% din PIB.

Potrivit ministrului de Finanțe, bugetul statului nu ne mai permite să aruncăm bani pe distracții. Astfel, în ordonanța de urgență se precizează ca toate cheltuielile din noiembrie și decembrie să nu depășească media cheltuielilor din ultimele nouă luni.

„Sunt măsuri de austeritate evident, se văd de la o poștă, încalcă oarecum autonomia locală, cred că se încalcă un pic și prevederea legii 500 privind finanțele publice locale.

În ultimii trei ani de zile am fost la limita inferioară a cheltuielilor pentru evenimentele de iarnă, dar nu putem lăsa orașul în întuneric”, a precizat Mihai Chirică, primarul orașului Iași.

În ceea ce privește alegătorii, oamenii sunt împărțiți în două tabere. În timp ce unii cred că măsura este bună, alții se tem că bucuria sărbătorilor va fi umbrită.

„Am înțeles că e de la Guvern, să nu se strice banii locali, dar totuși ceva trebuie să facem. Hai să nu facem două scene, să nu facem atât tărăboi, să aducă nu știu de pe unde cântăreți, dar ceva, cât de cât, se putea face”, spun românii.

Proiectul privind ordonanța de urgență a fost finalizat de către ministerul de Finanțe și va fi discutat în următoarea ședință de Guvern.