Din cauza secetei, lacurile Deltei au început să sece atât de mult încât specialiștii se tem că în câțiva ani rezervația naturală ar putea dispărea. În lipsa apei, sutele de specii de insecte, pești și păsări sunt condamnate la dispariție.

Afectată este și flora acvatică, fără de care viețuitoarele nu pot trăi. Autoritățile caută acum soluții pentru revitalizarea zonei și apelează la fondurile europene.

Odată pline de viață, lacurile Deltei din Carpați au secat aproape în totalitate. Ploile au devenit o raritate în zonă iar afectate au fost și pâraiele care alimentau bălțile din apropierea comunei Rodbav, din județul Brașov. Fără apă suficientă, tot ecosistemul este amenințat, spun specialiștii.

„Efectele secetei se văd cel mai bine aici, pe lacul Doi al Deltei din Carpați. În trecut toată această zonă era acoperită de apă, însă din cauza lipsei precipitațiilor nivelul a scăzut atât de mult încât, atât pe margine, cât și în mijlocul lacului,

au apărut insule de pământ. Mai sunt porțiuni doar din loc în loc unde păsările mai au apă suficientă ca să plutească”
, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.

„Începând de prin septembrie n-a mai plouat aproape deloc și pâraiele pur și simplu n-au mai avut debite suficiente. Toată fauna și flora acvatică dispar practic, parțial sau total”, a explicat Dan Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Silvicultură.

De peste 40 de ani, Nea Traian vine la pescuit pe malul lacurilor din Rodbav. Pescarul a observat că de la un an la altul peștii sunt tot mai mici și tot mai puțini.

„Înainte era tot neamul de pește, de la ăștia mărunți, până la zece kilograme. Eu unu zic că nu(n.red. că în câțiva ani nu va mai exista Delta din Carpați )”,

spune bărbatul.

Îngrijorați de efectele pe care seceta le are asupra Deltei din Carpați sunt și alți pescari care în trecut se întorceau acasă cu zeci de kilograme de pește după o partidă de pescuit.

„Nu ne vine să credem. Când am venit și am văzut ce aici... Păcat de peștele care este aici”, spune un alt pescar.

Institutul Național pentru Protecția Mediului a accesat fonduri europene în valoare de peste 46 de milioane de lei pentru a revitaliza Delta din Carpați.