Parlamentul European calculează pierderile financiare pe care România și Bulgaria le-au suferit din cauză că Austria a blocat aderarea la spațiul Schengen. Decizia vine după ce autoritățile române au anunțat că țara noastră va cere despăgubiri Comisiei Europene pentru că ne-a fost îngrădit dreptul la liberă circulație.

„Anunțul a fost făcut chiar de către președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Strasburg, marți dimineață.

Aceasta a declarat că instituția pe care o conduce calculează prejudiciile financiare ca urmare a faptului că România și Bulgaria nu au fost lăsate să adere la spațiul Schengen de către Austria, iar așteptarea la granițe costă.

De asemenea, a mai explicat că nu există nicio justificare pentru care cele două țări nu se bucură de libera circulație pe care o oferă Uniunea Europeană. Totodată, Roberta Metsola, a precizat că gestul Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen creează un precedent periculos pentru cei care vor

să distrugă creșterea Europei. De altfel, România a cerut despăgubiri Comisiei Europene pentru pierderile financiare suferite ca urmare a faptului că ni s-a refuzat aderarea la spațiul Schengen.

Citește și: Inteligența artificială nu mai este de capul ei

Potrivit unor estimări, prejudiciul total s-a ridicat la doi la sută din PIB, adică aproximativ șase miliarde de euro”,

a transmis Iasmina Ardelean, reporter Kanal D.