Un medicament pentru diabetici, care este folosit după ureche în cure de slăbire, a ajuns să fie scos la vânzare și pe site-uri obscure. Astfel, cei care îl folosesc doar cu scopul de a topi kilogramele ajung să fie supuși unui nou risc: pot cumpăra de pe net o rețetă falsă.
Agenția Europeană a Medicamentului trage un semnal de alarmă cu privire la așa zisul medicament care înlocuiește orice dietă: poate afecta grav sănătatea.
„Acum, eu de o zi am trecut la doza de 1,2 pentru că așa... adică normal trebuie să-ți cunoști puțin organismul.” Această femeie vorbește despre tratamentul cu Ozempic, dar nu are diabet, ci își dorește să slăbească rapid și fără efort. „Gândiți-vă că eu am slăbit și aveți dovadă, am pus toate cântăririle, am slăbit în aproape șase săptămâni 16 kilograme și două mărimi la haine am mers în jos, deci puteți încerca, rău nu are ce să vă facă”,
La fel ca ea sunt alte mii de persoane, care au descoperit așa zisa cură perfectă cu medicamentul destinat tratării diabetului. Pentru că acest medicament se vinde doar cu rețetă, pe internet au apărut și vânzătorii de ocazie. Prețul unei cutii cu trei stilouri injectabile începe de la 1500 de lei și poate ajunge chiar și până la 2000 de lei.
Scumpe și periculoase! Agenția Europeană a Medicamentului trage un semnal de alarmă. Unele loturi care se găsesc pe internet sunt falsificate.„Aceste persoane își pot pune chiar viața în pericol. Noi nu știm, nu se poate estima ce există în acele fiole contrafăcute. În mod normal, în farmaciile din România, există o trasabilitate, există o situație foarte clară a aprovizionării și a lanțului de distribuție”,
a declarat Anca Hâncu, doctor în nutriție.Medicamentul fals a apărut pe piață după ce mii de persoane care nu suferă de diabet au început să îl folosească pentru a scădea în greutate. Această metodă periculoasă de a slăbi a creat o adevărată penurie în farmacii.
„Folosirea Ozempic de către o persoană care nu are diabet zaharat, în acest moment este chiar o ilegalitate.
Loturile cu probleme au fost descoperite la comercianții din Uniunea Europeană și Regatul Unit. Potrivit verificărilor locale, în lanțul de distribuție din România, nu sunt prezente loturile falsificate descoperite în alte țări.