Întâmpinarea Domnului se apropie cu pași repezi. În 2024, praznicul cade pe data de 2 februarie, într-o zi de vineri. Chiar dacă, potrivit dogmelor ortodoxe, în mod normal în zilele de vineri nu se mănâncă produse de dulce, precum carne, pește și lactate, cu ocazia acestei sărbători creștinii au dezlegare la pește.

Profită de această ocazie și alege din următoarele rețete simple și gustoase pentru a le pune pe masă celor dragi cele mai delicioase preparate.

Merluciu cu cartofi noi și roșii cherry

Ai nevoie de: 1 merluciu, un fir de ceapă verde, 2 crenguțe de roșii cherry, 500 de grame de cartofi noi, 2 căței de usturoi, 200 de grame de roșii decojite în suc propriu, sare, piper, 3 linguri de ulei și jumătate de cană de vin roșu.

Mod de preparare:  Pentru început se curăță peștele de solzi și de măruntaie, se îndepărtează capul, după care se spală și se tamponează cu o bucată de

hârtie de bucătărie sau șervețel pentru a îndepărta excesul de apă. Foarte important pentru aspectul final al preparatului este ca peștele să nu fie porționat, ci să rămână întreg.

Cartofii se curăță, se spală și se pun la fiert împreună cu puțină sare. După ce apa dă în clocot, se fierb pentru 10 minute, după care se scot și se lasă la scurs, pentru a fi eliminat excesul de apă.

Între timp se taie ceapa verde iar roșiile, după ce sunt decojite, se amestecă cu usturoiul care a fost decojit și curățat în prealabil.

Tava în care urmează să fie puse bucatele se tapetează cu hârtie de copt, peste care se pune peștele care trebuie uns cu ulei pe ambele părți. Lângă pește se pun cartofii, ceapa verde, roșiile cherry și usturoiul. Totul se condimentează după gust, după care se adaugă roșiile mărunțite, care au fost amestecate cu vinul în prealabil.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă în cuptorul încins pentru 45 de minute la o temperatură medie. După ce trece timpul alocat, tava se descoperă și se mai lasă la copt încă 15 minute, la o temperatură mai ridicată. Pentru un gust cu adevărat desăvârșit se recomandă ca preparatul să fie stropit la final cu puțină zeamă de lămâie.

Somon la grătar cu sos de lămâie

Ai nevoie de: 200 de grame de somon proaspăt, sare, piper, ulei de măsline, o lingură de unt cu conținut de grăsime de 82%, două linguri de zeamă de lămâie, busuioc verde, o conservă mică de linte fiartă și 300 de grame de legume congelate.

Mod de preparare: Se pune o tigaie grill pe foc, unsă cu o lingură de ulei.

Bucata de pește se taie în două și se lasă pe grill 10 minute pe ambele părți la foc mic. Între timp se călesc legumele în alt vas uns cu unt, în care se adaugă și puțină apă și se lasă pe foc până scade apa. Se adaugă lintea strecurată și spălată de lichid și se mai lasă pe foc încă 2-3 minute, după care se condimentează în funcție de gust.

Pentru sosul de lămâie trebuie pus untul într-o cratiță mică, care se dă la foc mic până când se topește untul, după care se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când se răcorește puțin se adaugă zeama de lămâie, busuiocul și puțină sare și se amestecă până la omogenizare. Sosul se toarnă peste pește și chiar și peste legume și se servește cald.

Chiftele de ton cu sos de iaurt

Ai nevoie de: 3 conserve de ton în suc propriu, 2 ouă, 4-5 fire de pătrunjel verde, 1 ceapă roșie, coaja de la jumătate de lămâie, zeama de la jumătate de lămâie, un praf de piper, pesmet(aproximativ 3 linguri), o căpățână de usturoi, sare și 150 de grame de iaurt cremos.

Mod de preparare: Se desfac cele trei conserve de ton iar conținutul lor se pune într-o sită, pentru ca peștele să se scurgă bine de apă. Ulterior, bucățile se pun într-un bol în care se adaugă și ceapa tocată mărunt, ouăle, piperul, coaja de lămâie și pătrunjelul, după care se amestecă bine tot amestecul. Treptat se adaugă și pesmetul și se amestecă din nou până ce se încorporează și acesta în amestec. Compoziția rezultată nu trebuie să fie prea tare, însă trebuie să fie suficient de solidă încât să puteți modela chiftele din ea.

După ce au fost modelate, chiftelele se dau prin pesmet și se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la copt pentru 15 sau 20 de minute la 180 de grade. Chiftelele sunt gata în momentul în care devin rumene la suprafață.

Cât timp se coc chiftele se face și sosul, după cum urmează: se curăță și se pisează usturoiul, peste care se presară sare, piper și se adaugă iaurtul. Compoziția se adaugă în farfurie lângă chiftele, care pot fi servite atât calde, cât și reci.

Omletă cu macrou afumat și legume

Ai nevoie de: 3 ouă, 200 de grame de macrou afumat, 3-4 fire de ceapă verde, o ceapă roșie, 1 ardei roșu, 1 ardei galben, 50 de grame de măsline umplute cu anșoa(sunt la fel de bune și cele simple dacă nu le găsiți pe acestea sau nu vă plac), 3 linguri de ulei, puțin pătrunjel, sare și piper.

Mod de preparare: Se începe cu macroul, care se curăță de piele și de oase, după care se rupe în bucăți. Ulterior se curăță și se toacă atât ceapa verde, cât și cea roșie. Ardeii se spală și se taie în fâșii subțiri, iar măslinele se pun la scurs în cazul în care au stat în lichid.

După ce sunt pregătite ingredientele, se pune la încins o tigaie în care se pune uleiul. Când acesta este suficient de fierbinte se pune ceapa, care se călește pentru 3-4 minute. După ce s-a călit puțin se adaugă ardeiul și se lasă tigaia pe foc pentru 10 minute, până când legumele se înmoaie.

Între timp se bat ouăle cu sare și piper. După ce sunt bătute bine se adaugă în compoziție măslinele și peștele. Compoziția se toarnă în tigaie iar omleta se lasă la făcut. La final se adaugă pătrunjelul tocat și se servește caldă.

Tocană de pește cu dovlecel

Ai nevoie de: un morcov, un pătrunjel rădăcină, un păstârnac, o țelină de dimensiuni medii, jumătate de ardei gras roșu sau pastă de ardei, 1 kilogram/ 1 kilogram jumătate de pește(peștele se alege în funcție de preferința fiecăruia, dar Merluciul îi va da un gust aparte preparatului), un dovlecel, o ceapă, două roșii, 2 litri de supă de legume sau apă, chimen măcinat, turmenic, boia de ardei, sare, piper și pătrunjel.

Mod de preparare: Peștele se curăță, se porționează, după care se presară pe el sare și piper și este lăsat să se odihnească, astfel încât condimentele să îl poată pătrunde. Între timp, într-o oală cu puțină apă și puțin ulei se pun la înăbușit legumele tăiate, cu excepția dovlecelului. Se lasă pe foc timp de 10 minute, după care se adaugă o cantitate de supă de legume suficientă încât să acopere puțin legumele și se lasă la fiert pentru 25 de minute.

Oala se ia de pe foc după acest timp și se lasă la răcit. Când s-au răcorit suficient, legumele se dau prin blender și se adaugă supă. Cantitatea se ajustează în funcție de preferințele fiecăruia. Amestecul se pune din nou pe foc. În acest moment se condimentează și se adaugă peștele și dovlecelul tăiat bucăți. Se mai lasă 10 minute la fiert la foc mic și mâncarea este gata.