Este sau nu Înălțarea Domnului 2023 zi liberă de la stat? Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină importantă, care este sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Paști și cade într-o zi de joi. În 2023, această sărbătoare va cădea pe data de 25 mai. Însă, mulți români se întreabă dacă Înălțarea Domnului 2023 va fi sau nu zi liberă de la stat.

Citește și: Calendar ortodox mai 2023: Principalele sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Este sau nu Înălțarea Domnului 2023 zi liberă de la stat?

Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină, notată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Aceasta are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Paște, întotdeauna fiind într-o zi de joi. În 2023, Paștele a picat la data de 16 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului este sărbătorită joi, pe 25 mai 2023.

Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină importantă, care este sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Paști [Sursa: Pixabay]

Românii s-au bucurat de o minivacanță de 4 zile cu ocazia Sărbătorilor Pascale, 14 aprilie 2023 (Vinerea Mare) și 16-17 aprilie 2023 (Paștele ortodox) fiind declarate zi libere de la stat. Nu se poate spune același lucru despre Înălțarea Domnului 2023, deoarece nu se încadrează în categoria zilelor libere legale. Românii nu vor avea liber legal de Înălțarea Domnului 2023, ci doar de Rusalii.

Citește și: Rusalii 2023: Pe ce dată pică Pogorârea Sfântului Duh în 2023? Tot ce trebuie să știi despre marele praznic

În anul 2023, Rusaliile sunt sărbătorite duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paști, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime. Având în vedere că 1 iunie este într-o zi de joi, iar apoi urmează și Rusaliile (cu zi liberă, luni, pe 5 iunie), românii pot avea o vacanță de 5 zile de pe 1 iunie până pe 5 iunie inclusiv.

Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină, notată cu cruce roșie în calendarul ortodox [Sursa: Pixabay]

Înălțarea Domnului 2023: O sărbătoare creștină importantă

Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile după Paște. Asta pentru că, începând din Secolul IV, s-a stabilit că durează 40 de zile până la „intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu”. La Sărbătoarea Înălțării Domnului este cinstită și Ziua Eroilor, de aceea în toate bisericile, mănăstirile, catedralele, cimitirele, troițele și monumentele închinate memoriei acestora se oficiază praznice de pomenire.  

Potrivit Bibliei, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile după Înviere, după care s-a înălțat la cer în prezența lor. Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine.

În Ziua Înălțării se vopsesc ouă roșii pentru ultima dată în timpul anului. Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, unde participă la slujbă și împart pachete cu ouă roșii, pâine, fructe, dulciuri și colaci.

De Înălțarea Domnului, românii utilizează formulele „Hristos S-a Înălțat” și „Adevărat S-a Înălțat”. Acest semn de salut are legătură cu „ înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om. Hristos, prin Înălțarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale și putere, ca omul să ajungă la această stare. El șade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar și locuiește în inima celor ce-L iubesc. Așa putem înțelege paradoxul: Hristos este înălțat și în drum spre înălțare cu fiecare dintre noi", potrivit crestinortodox.ro.