Fazele lunii iunie 2023: Când pică Luna Plină și Luna Nouă? În prima lună a verii, pe cer vor putea fi observate mai multe fenomene. De departe însă, cele care stârnesc cel mai tare interesul oamenilor sunt Luna Plină și Luna Nouă.

Luna Plină se formează atunci când Luna este orientată spre Soare, așa cum este văzută din spre Pământ, astfel fiind luminată complet din acest unghi.

Fazele lunii iunie 2023: Când pică Luna Plină și Luna Nouă?

Fazele lunii variază în funcție de mișcarea de revoluție a corpului ceresc în jurul Pământului. Perioada de repetare a fazelor Lunii este numită Lună sinodică și durează circa 29,5 zile.

Citește și: Cât costă taxa de eliberare pașaport în 2023? Iată ce acte sunt necesare pentru obținerea documentului

Astfel, Luna Plină va avea loc la începutul lunii iunie, în timp ce Luna Nouă va apărea pe cer abia în cea de-a doua jumătate a lunii.

Lună Plină- 4 iunie, ora 6:41 A.M.
Ultimul Pătrar- 10 iunie, ora 10:31 P.M.
Lună Nouă- 18 iunie, ora 7:37 A.M
Primul Pătrar- 26 iunie, ora 10:49 A.M.

Fazele Lunii și cum se produc acestea

Luna are patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrat, Lună Plină și Ultimul Pătrat. Astfel, Luna Nouă apare pe cer atunci când corpul ceresc se interpune între Pământ și Soare.

Citește și: Felicitări de Sf. Constantin și Elena 2023: Mesaje speciale pentru cei care își serbează onomastica

Primul Pătrat presupune ca Luna să fie la o depărtare de 90 de grade este față de Soare, atunci când de pe Pământ se poate vedea doar jumătatea din dreapta din discul lunar iluminat. În ceea ce privește Ultimul Pătrat, acesta apare în momentul în care Luna se află la o distanță față de 90 de grade vest față de Soare. În acel moment se poate observa jumătatea din stânga a discului lunar iluminată.

Luna Plină este faza corpului ceresc cu care oamenii sunt cei mai familiari. Aceasta apare pe cer în momentul în care aceasta se află la 180 de grade de Soare, atunci când de pe Pământ se poate vedea tot discul lunar iluminat.