Energizantele sunt un adevărat pericol pentru copii și adolescenți. Palpitațiile, hipertensiunea ori amețelile sunt doar câteva dintre efectele acestor băuturi. În unele cazuri provoacă moarte subită. S-a întâmplat vara trecută cu un adolescent de doar 17 ani din Iași. Cu sufletul sfârșit de durere, mama băiatului trage un semnal de alarmă chiar în ziua în care Parlamentul a votat legea prin care este interzisă vânzarea de băuturi energizante minorilor.

„Trebuie să nu se mai întâmple, să nu mai treacă nimeni prin durerea mea. Numai eu știu că dimineața singura alinare este poza, să mă uit în ochii lui. Alți părinți au copiii aproape. Ceea ce mă șochează pe mine foarte mult este că sunt părinți care nu conștientizează pericolele energizantelor”, spune cu inima plină de durere mama adolescentului.

Ianis avea 17 ani și participa la o școală de vară.

Experimenta pentru prima dată viața de student. De altfel, tragedia s-a petrecut în camera de cămin. Băiatul a început să aibă dureri în piept în miez de noapte. Ianis fuma și într-un timp scurt consumase mai multe doze de energizant și nu mâncase, spun colegii.

Autopsia a arătat că acesta a murit din cauza unei ischemii cardio-respiratorii. În cazul persoanelor care nu suferă de boli de inimă, această tulburare survine ca urmare a unor factori externi.

Medicii confirmă că energizantele pot fi fatale în combinație cu alcoolul și tutunul.

„Eu circul cu mașina de obicei dar au fost momente când m-am urcat în autobuz și efectiv vedeam tineri de vârsta lui și mă uitam, parcă îl vedeam pe Ianis, dar efectiv am rămas șocată când am văzut că stăteau, un copil avea trei doze de energizant băute, în mână le ținea, nu-mi venea să cred.

Sunt părinți care nu conștientizează din păcate și ar trebui să fie conștienți. Mi-aș dori tare mult să nu vină părinții ăia la cimitir cum vin eu după Ianis, să nu treacă prin asta niciun părinte, să conștientizeze că este foarte, foarte grav”, mai spune femeia.

Părinții adolescentului spun că tânărul nu avea probleme de sănătate.