Austria rămâne fermă pe poziții. Nu vrea aderarea deplină a României în Schengen. Este concluzia neschimbată a cancelarului austriac după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis și după congresul celui mai mare partid din Parlamentul European. Deși a venit la București cu o atitudine prietenoasă, poziția cancelarului austriac este intransigentă.

România nu are ce căuta în Schengen cu toate granițele. Karl Nehammer a aterizat joi dimineață la București, iar prima oprire a fost direct la Cotroceni, unde a discutat cu președintele Klaus Iohannis.

După întrevedere șeful statului a postat un mesaj optimist pe rețelele sociale: „În discuția mea cu cancelarul am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final.”  

În schimb, oficialul austriac a lăsat din nou România cu ochii în soare. „Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată. În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”,

a comunicat oficialul Karl Nehammer. 

Citește și: Klaus Iohannis, în joc pentru Consiliul European! Se fac aranjamente de putere la cel mai înalt nivel

La finalul acestei luni este așteptată ridicarea controalelor în aeroporturi și la frontierele maritime, însă mai avem de așteptat până ce vor fi eliminate cozile la granițe pentru români. Cancelarul Austriei a participat la congresul Partidului Popular European, desfășurat în Capitală.

Actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost desemnată joi candidata popularilor europeni pentru noul mandat la președinția executivului comunitar.