Mâncăm carnea de pui vopsită! Este avertismentul lansat de protecția consumatorului. Inspectorii ANPC au găsit la raft pui vopsiți, ca să pară de țară, ba chiar puii de culoare galbenă vânduți drept sănătoși ar fi vopsiți prin hrănire, astfel încât la spălare să nu iasă culoarea, în timp ce unii erau împănați și cu salmonela, o adevărată bombă cu ceas pentru organism.
Trei dintre producătorii prinși până acum cu puii vopsiți de inspectorii de la Protecția Consumatorului ar fi hrănit păsările special pentru ca pielea să capete o nuanță galbenă.
„Am investigat și am văzut că aceștia sunt hrăniți cu anumite furaje ce dau culoarea. Aparent sunt pui de calitate superioară, în condițiile în care de fapt au fost vopsiți, așa cum spuneam, ca o cioară”,
„Cum să vopsești carnea, Doamne ferește?! Și așa mâncăm e-uri și alte prostii, dar puiul, recomandat pentru copii, e vopsit. Și i-a prins cu cioara vopsită”, „Suntem păcăliți cu toții. Face impresia că-i pui crescut la țară și că-i BIO și că toate cele, dar în momentul când îl ducem acasă și spălăm deja începe să se decoloreze”,
Pe etichetele puilor vânduți în magazine scrie că sunt hrăniți cu porumb, crescuți sănătos și, ca atare, prețul lor este mai mare. Și nu sunt singurii vânduți drept naturali. ANPC avertizează că inclusiv culoarea gălbenușului de ou poate fi modificată prin folosirea acestor furaje. Scandalul puilor vopsiți a fost comentat și de premierul Marcel Ciolacu.
Unii comercianți ar fi aplicat metoda de vopsire doar la suprafață.
„Am luat și toată culoarea ieșea în apă, când îl băgam în apă cu puțin oțet, deci nu-i bun”, precizează clienții.
„Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că dacă frecai cu buretele de sârmă puiul acesta brusc se decolorat”, mai spune președintele ANPC.
Iar aceasta nu a fost singura problemă depistată de inspectorii de la Protecția Consumatorului.
„Puii vopsiți ca să fure ochii clienților ar fi ajuns pe rafturile mai multor magazine din țară. Ba mai mult, unele sortimente erau infestate cu salmonela, mai exact cu tulpini periculoase pentru organism ale acestei bacterii, spun reprezentanții de la Protecția Consumatorului ”, a explicat Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, instituția care ar trebui să fie prima mână care verifică ce mâncăm, spune că nu a descoperit astfel de probleme.
„Sunt, într-adevăr și alte substanțe agreate, autorizate de instituțiile de sănătate publică, care pot fi înglobate în rețetele furajere pentru a da acea culoare. De două săptămâni de zile avem o notă de serviciu, tocmai pe partea de carne de pasăre. În aceste două săptămâni s-au găsit mai mult probleme nu pe partea de samonaella, ci pe probleme de prezentare, de condiții improprii de depozitare, deci nu au fost probleme deosebite”, a declarat Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA.
Doar că o astfel de combinație, un pui vopsit și pe deasupra infestat cu salmonella, poate deveni o bombă cu ceas pentru organism.
„Putem vorbi de gastroenterocolite acute, mai mult sau mai puțin severe, adică pornind de la o greață, vărsătură, diaree, cu deshidratare, pot să ducă la șoc septic. Poate să afecteze principalele organe prin care noi facem, hai să spunem așa purificarea organismului, adică ficatul, deci poate duce la o toxicitate hepatică mai mare, poate chiar și renală”, avertizează Steluța Boroghina, medic nutriționist.
Protecția Consumatorului continuă controalele atât în ferme, dar și la producătorii de carne de pasăre, pentru a afla câți alții se fac vinovați de vopsirea puilor.