Săptămâna Patimilor reprezintă o perioadă în care cea mai mare parte a creștinilor încearcă să meargă mai des la biserică, unde iau parte la slujbele speciale care se organizează în ultima săptămână a Postului Paștelui. În această perioadă în lăcașurile de cult se citesc deniile. Acestea se săvârșesc din seara de Florii și până în Vinerea Mare, zi în care se citește și Prohodul Domnului. Deniile sunt slujbe deosebite care se citesc doar de două ori pe parcursul anului bisericesc: în a cincea și a șaptea săptămână din Postul Sfintelor Paști.  

Înainte de denii, la începutul zilelor de luni, marți și miercuri este oficiată Liturghia darurilor mai înainte sfințite.

În Joia Mare are loc o Liturghie mai deosebită, cea a Sfântului Vasile Cel Mare, care este unită cu Vecernia. În Vinerea Mare nu se face Liturghie, însă se scoate Epitaful din altar și se așează în centrul bisericii. Deniile sunt oficiate în cea de-a doua parte a zilei, iar programul anumitor biserici poate fi diferit. Este important de precizat că deniile încep între orele 16:00 și 18:00. Programul cel mai comun al slujbelor din Săptămâna Mare este mai jos.  

[Sursa: Captură YouTube]

Program complet al slujbelor din Săptămâna Patimilor 

  • Luni

08.00- Ceasurile I, III, VI şi IX şi Obedniţa;

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite;

17.00- Denie.

  • Marți

08.00-

Ceasurile I, III, VI şi IX şi Obedniţa;

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite;

17.00- Denie.

  • Miercuri

08.00- Ceasurile I, III, VI şi IX şi Obedniţa;

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite;

17.00- Denie.

  • Joi

08.00- ceasul I, ceasul III, ceasul VI, ceasul IX, Obednița,

Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia;

17.00- Denia celor 12 Evanghelii.

  • Vineri

08.00- Ceasurile Împărătești, Obedniţa şi Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf (zi aliturgică);

17.00- Denia Prohodului Domnului.

  • Sâmbătă

08.00- ceasul I, ceasul III, ceasul VI, ceasul IX, Obednița,

Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

[Sursa: Captură YouTube]

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu cel viu, Făcător al cerului şi al pământului, Mântuitorul lumii, iată, noi, nevrednicii şi păcătoşii, cu smerenie plecăm genunchii inimilor noastre înaintea măririi slavei Tale şi mulţumire Îţi aducem, Împărate al tuturor şi Doamne, că bine ai voit ca un om a purta toate ostenelile, nevoile, ispitele şi chinurile, ca să fii nouă pildă întru toate. Tu ai purtat toate întristările şi necazurile fiind nouă ajutor, împreună-pătimitor şi Mântuitor. Ştim, întru tot Îndurate Stăpâne, că pentru mântuirea noastră Crucea şi Pătimirile ai răbdat, ca pe noi să ne răscumperi din robia cea cumplită a vrăjmaşului. Ce dar vom aduce Ţie, Iubitorule de oameni, pentru toate câte ai pătimit pentru noi, păcătoşii? Sufletele şi trupurile şi toate cele bune de la Tine sunt şi noi ai Tăi suntem. Numai la milostivirea Ta cea nemăsurată nădăjduim, Bune şi Îndurate Doamne, lăudăm îndelungata Ta răbdare, mărim milostivirea Ta cea multă, închinându-ne Preacuratelor Pătimiri şi cu toată dragostea sărutăm mâinile Tale, strigând: Miluieşte-ne pe noi, robii Tăi, şi fă să nu fie fără de roade întru noi Crucea Ta cea Sfântă şi ca, împărtăşindu-ne aici cu credinţă Pătimirilor Tale, să ne învrednicim a vedea şi în ceruri slava Împărăţiei Tale, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Sursa: doxologia.ro