Trăim în țara în care mai întâi se moare cu zile, apoi autoritățile se mobilizează și fac verificări. Premierul a ordonat angajaților din zece instituții să verifice stațiile GPL din România.
Și în București, primăriile profită de ocazia publicității gratuite și se implică în controale peste controale, ba chiar o stație GPL a fost dezafectată luni, după tragedia din Crevedia care, iată, a deschis ochii autorităților.
„Mai toți nu au actele la ei, adică nu-și țin actele la ei, abia găsim registrului de control, dacă nu-l au, sancționam.” La ceva mai mult de douăzeci și patru de ore după exploziile din Crevedia, autoritățile s-au grăbit să se afișeze în fața camerelor de filmat anunțând controale pe bandă rulantă.
„Colegii mei aflați în teren verifică absolut toate actele”, a declarat Sorin Ganciu, Director de servicii publice locale Sector 6. În București sunt trei sute optzeci de stații de distribuție GPL și carburant. Dintre acestea, 226 ar putea lua foc oricând, conform datelor ISU.
Acestea sunt amplasate pe străzi înguste și mult prea aproape de blocurile de locuințe.
Însă, în țara birocrației, primăriile spun că au limite în privința controalelor, așa că luni a profitat de șansa unei apariții la televizor și prefectul Capitalei, care a cerut verificări suplimentare.
„Cei care au astfel de stații, dacă respectă legislația în domeniu nu riscă măsuri, dacă nu respectă legislația în domeniu, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, riscă de la amendă până la retragerea unor autorizații”, a declarat Rareș Hopincă.
Cu închidere activității e mai greu. În Caracal, fieful familiei Doldurea, sunt unsprezece stații GPL, jumătate ar fi administrate de fiul primarului.
„Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Olt au desfășurat șase controale la stații GPL și stații mixte din municipiul Caracal. Pentru neregulile constatate, pompierii au aplicat șase sancțiuni contravenționale, în cuantum de douăzeci și unu de mii cinci sute de lei”, a declarat Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt ISU Olt.
Amenzi au fost date și pentru cele două depozite GPL din Caracal. Firma, deținută de fiul edilului Doldurea, are afaceri și în Brașov. Mai exact cinci puncte de lucru fără autorizație ISU, cel puțin asta spuneau pompierii dimineață.
„Reprezintă un pericol pentru populație, dar noi tocmai din aceste considerente efectuăm controale periodic”, a spus Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.
Cu această declarație situația s-a schimbat brusc. Pompierii au mai căutat prin acte și au descoperit că trei puncte de lucru sunt totuși autorizate, dar sub alt nume. Așadar doar două funcționează fără aprobarea ISU. Concluzia o trage un sindicalist din poliție.
„Corupția și incompetență și clasa politică, bineînțeles, pentru că numirile politice sunt la fel de periculoase ca explozia de la Crevedia”, a concluzionat Iulian Surugiu.