Avem cei mai mulți tineri din Uniunea Europeană care nu lucrează. Așa că autoritățile au decis să bage mâna în buzunar pentru a-i stimula. Concret, un șomer va primi 1000 de lei dacă își găsește un loc de muncă. Dacă mai e și absolvent, suma aproape se dublează. În total, primele de angajare pot trece de 10 mii de lei.
„Am fost și la forțele de muncă, am fost și la o grămadă de interviuri, mi-a fost foarte greu să găsesc un loc de muncă”,
Georgiana: Stau în Craiova, că și lucrez și nu am cum să fac naveta de la 60 de km.
Reporter: Stai în chirie?
Georgiana: Stau în chirie, plătesc o chirie destul de mare de 10 milioane.
Sunt bani pe care Georgiana ar fi putut să-i primească de la stat, dacă stimulentele s-ar fi acordat încă de anul trecut. Acum, Ministerul Muncii oferă o primă de instalare în valoare de 12.500 de lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casă.
„Cred că era super bine să fi existat atunci.
Ce prime oferă Ministerul Muncii?
Ministerul Muncii mai oferă un ajutor de 1000 de lei pentru șomerii neindemnizați dacă aceștia reușesc să se angajeze. Se mai acordă o primă de inserție de aproape 1800 de lei pentru absolvenții din evidențele agențiilor de forță de muncă, dacă aceștia care își găsesc job în termen de două luni de la absolvire.
„Momentan o să termin facultatea și după aceea o să mă gândesc la un job. Sunt ajutat de părinți până îmi găsesc un loc de muncă și, după aceea, o să fiu independent. Este bine ca statul să dea un ajutor tinerilor care vor să muncească", a declarat un student.
„Este lipsă de forță de muncă, locurile de muncă vacante declarate de angajatori se găsesc pe site-ul nostru, erau undeva peste 41 de mii de locuri de muncă declarate astăzi", a declarat Corina Scarlat, ANOFM.
În România sunt cei mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu lucrează, potrivit datelor Eurostat.