Vi s-a întâmplat vreodată să cereți la galantare o cantitate de mezeluri sau brânză iar comerciantul să pună mai mult? Este o practică tot mai des întâlnită în supermarket-uri și piețe, mai ales de când, din cauza scumpirilor, oamenii cumpără cantități tot mai mici.
Traiul tot mai scump nu le lasă de ales oamenilor decât să cumpere cu porția.
O femeie spune că de multe ori este păcălită în acest mod iar din cauza asta ajunge să cheltuiască mai mult decât ce și-a propus. După ce s-a săturat să cumpere mai mult decât voia, Ileana Brutaru este cu ochii pe cântar, doar că vânzătorii au mereu scuze care o conving să ia mai mult.
„La brânză sau la mezeluri ni le taie felie, automat că trebuie să plătesc, că o să spună: și eu ce fac? Rămân cu trei felii tăiate?”, a povestit clienta.
Avalanșa de scumpiri i-a făcut pe oameni să fie mai atenți la astfel de tertipuri ale comercianților. În luna septembrie, rata inflației a coborât la 8,8%, dar asta nu înseamnă prețuri mai mici.
„Toate serviciile sunt semnificativ mai scumpe decât anul trecut pe vremea aceasta iar ritmul de scumpire anul acesta a depășit ritmul de scumpire a serviciilor de anul trecut, deci asta înseamnă pe scurt că cifrele acestea relevă o erodare în continuare a puterii de cumpărare. Adică acum cu o sută de lei cumpără semnificativ mai puține bunuri și servicii cetățeanul de rând decât cumpăra anul trecut”,
În topul alimentelor care s-au scumpit se află carnea, brânza, ouăle și pâinea. Prețurile sunt cu aproximativ 15% mai mari față de anul trecut. Sunt și câteva alimente care s-au ieftinit, precum făina, uleiul și mălaiul, care costă cu 20% mai puțin față de 2022.