Greva de la începutul acestei veri, care a fost inițiată de cadrele didactice din țara noastră pentru a convinge Guvernul să le acorde salarii mai mari, s-a încheiat în momentul în care Executivul a promis că va majora leafa lunară a profesorilor din învățământul preuniversitar.

De la 1 iunie 2023, profesorii din România au obținut salarii mai mari, după mai multe zile de protest și marșuri în Capitală și aproximativ trei săptămâni de grevă.

În medie, toți angajații din educație au primit lefe mărite cu un procent de aproximativ 25%. De asemenea, s-a decis ca la salariul brut să se adauge un spor de 10% pentru solicitare neuropsihică și sporuri pentru diferite activități școlare, de exemplu pentru dirigenție.

Ce salariu are un profesor în anul 2023?

În urma celor mai recente majorări, un profesor debutant, care are mai puțin de un an experiență, cu studii superioare de lungă durată va avea un salariu majorat cu 31,7%, adică va avea un

salariu brut de 5398 de lei, netul fiind de 3157 de lei, adică aproximativ 630 de euro.

Un profesor cu studii superioare, care are gradul didactic II și o experiență de 15-20 de ani în domeniul învățământului va avea un salariu de 4063 de lei net, adică un brut în valoare de 6947 de lei.

Citește și: Facturile și datoriile nu țin cont de problemele financiare! Tinerii din România își găsesc tot mai greu de lucru

În ceea ce privește venitul unui profesor cu studii superioare de lungă durată, care are gradul didactic I și o vechime în domeniu egală sau mai mare cu 25 de ani, acesta va fi de 4968 de lei net, adică 8492 de lei brut.

Nu în ultimul rând, un profesor cu studii superioare, definitivat și o experiență în domeniul învățământului de 10-15 ani va avea un salariu de 3838 de lei net, adică un brut de 6562 de lei.

Câți profesori predau în România?

Potrivit statisticilor, numărul românilor care aleg să urmeze o carieră în învățământ a crescut în anul școlar 2022-2023, în comparație cu anul școlar precedent. Datele publicate în 2023 de către Institutul Național de Statistică arată că în anul școlar 2022-2023 au predat în unitățile de învățământ din România peste 240 000 de cadre didactice, adică cu 2000 mai mult față de anul școlar 2021-2022.

Citește și: Guvernul promite majorarea salariului minim din octombrie. Prea puțin, spun românii: „Vom asista la noi scumpiri”

Având în vedere că în ultimul deceniu deficitul de învățători și profesori a fost o problemă constantă a sistemului de învățământ românesc, creșterea menționată reprezintă o surpriză. În general, numărul mărit de cadre didactice a fost înregistrat în special la nivelul sistemului antepreșcolar și preșcolar, dar și învățământul primar și gimnazial.