Apa de toate zilele, periculoasă în mai multe localități din Buzău! Apa de băut a ajuns să fie otravă pentru cei care își astâmpără setea de la fântâni. În județul Buzău, autoritățile au descoperit că nitriții prezenți sunt cu mult peste limita admisă, iar asta poate provoca boala apei la om, spun specialiștii.

Nea Ion trăiește în satul Coca din munții Buzăului. De când se știe, apa pe care o folosește în gospodărie o aduce de la fântâna de la marginea satului, chiar dacă este bătrân și bolnav.

Zilnic face un drum lung ca să nu moară de sete.

„Fac de mult timp, nu mai țin minte. Zi de zi car patru, cinci bidoane și e foarte greu”, a spus bătrânul.

Apa de toate zilele, periculoasă în mai multe localități din Buzău! Specialiștii avertizează că poate provoca boala apei la om

Doar că în paharele locuitorilor din Buzău pândește o boală gravă, pe care specialiștii o numesc boala apei.

Autoritățile au descoperit recent că peste șaizeci la sută din fântânile din județ conțin apă contaminată cu nitriți și amoniu. Deși riscul de îmbolnăvire este mare, nea Ion nu și permite să cumpere apă. Cu banii pe care îi primește din ajutorul social, bătrânul abia trăiește de pe o zi pe alta.

Și în comuna Vintilă Vodă oamenii au aceeași problemă, lipsa apei curente.

„Trebuie să ne ajute cineva ca să putem să avem și noi apă, ne trebuie. Plătim cu o mașină și ne aducem douăzeci, treizeci de bidoane de apă și avem o lună de zile de băut”, spun sătenii.

Citește și: Oamenii vor cu orice preț să scape de căldură. Românii au apelat la nămol să se mai răcorească

În lipsa ajutorului de la autorități, femeile din imagini au pus mână de la mână și și-au făcut singure o fântână, dar care a secat repede.

„Am un copil cu probleme, bolnav. Pe fiecare săptămână trebuie să aduc apă potabilă, fiind și bolnav copilul, pe fiecare săptămână cincizeci de lei să aduc apă potabilă de la șapte, opt kilometri”, mai spun aceștia.

Intoxicația cu nitriți poate duce la afecțiuni severe, avertizează medicii.

„Riscul pentru sănătatea noastră este categoric mare, mai ales în cazul copiilor, în cazul persoanelor de peste șaizeci de ani și cei care au boli cronice pot să facă infecții digestive cu complicații care să le pună realmente viața în pericol”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Autoritățile din Buzău au analizat probe de apă luate atât din instalațiile publice și individuale, cât și din fântâni. Cele mai multe dintre probele necorespunzătoare au provenit din fântânile publice și individuale.