Seceta prelungită înseamnă un dezastru și pentru agricultură. În multe zone, căldura năucitoare a crăpat pământul și a uscat culturile. Fermierii se plâng că recolta a fost compromisă aproape în totalitate. Sistemele de irigații mult promise de autorități încă sunt la stadiul de promisiuni, iar oamenii la mila cerului.

Citește și: Două zile de foc în România! Care sunt județele aflate sub cod roșu de caniculă: „Posibil izolat să înregistrăm și 42 de grade”

În sudul țării crapă pământul sub arșiță. Relu Bărbulescu are peste o mie de hectare plantate cu porumb grâu și rapiță în comuna ialomițeană Sfântu Gheorghe, doar că temperaturile record au uscat terenurile și au ars culturile spre disperarea fermierilor. Porumbul, care ar fi trebuit să aibă aproape doi metri înălțime, a crescut doar la jumătate.

„El e de talie mică. Acuma vedeți că ăsta nu are nici spic și nici pănușă.

Trebuia să fie cât noi de înalt, la 1,50, la 1,80- 2 metri. Ceea ce suferă datorită secetei este cultura de porumb. Ea este cea mai afectată pentru că avea nevoie de apă. Aici suntem într-o zonă de lungă, avem o sută de hectare. Asta este cea mai afectată cred că este afectată în proporție de 90-95% dacă facem 500 de kilograme sau o tonă de porumb e bine”
,
a declarat Relu Bărbulescu, pentru NEWSTIME.

Agricultorii români sunt dezamăgiți de recolta din acest an: „M-am gândit să renunț la porumb și la floarea soarelui” 

Lipsa irigațiilor, dar și temperaturile care au depășit 40 de grade Celsius au lăsat adevărate cratere în pământ. Hectare întregi de teren arabil s-au transformat în deșert la propriu în județul Ialomița. Pământul este tare ca piatra, iar crăpăturile apărute au în jur de 30 de centimetri adâncime.

Grav este că meteorologii au anunțat cod roșu de caniculă în următoarele zile. Și județul Ialomița va fi cuprins de arșița extremă, iar puținele culturi care au mai rămas în picioare ar putea fi compromise total.

„Aici uitați că e destul de mic. Nu avem deloc știulete pe el. Uitați-vă și la ăsta și când mă uit la el, parcă nici nu mi vine să mai pun mâna pe el.

Știu că muncim de dimineață până seara pentru nimic. M-am gândit să renunț la porumb și la floarea soarelui din aceste motive, pentru că nu mai merge și o să merg pe alte culturi”, a mărturisit un fermier român.

Vremea caniculară de peste 37 de grade celsius, dar și umiditatea scăzută au fost factori determinanți ai unui peisaj apocaliptic și în județul Bacău. Lacul Coada Lacului din Poiana Uzului, Dărmănești, a secat, iar solul a crăpat din cauza secetei severe.