Seceta prelungită înseamnă un dezastru și pentru agricultură. În multe zone, căldura năucitoare a crăpat pământul și a uscat culturile. Fermierii se plâng că recolta a fost compromisă aproape în totalitate. Sistemele de irigații mult promise de autorități încă sunt la stadiul de promisiuni, iar oamenii la mila cerului.
În sudul țării crapă pământul sub arșiță. Relu Bărbulescu are peste o mie de hectare plantate cu porumb grâu și rapiță în comuna ialomițeană Sfântu Gheorghe, doar că temperaturile record au uscat terenurile și au ars culturile spre disperarea fermierilor. Porumbul, care ar fi trebuit să aibă aproape doi metri înălțime, a crescut doar la jumătate.
„El e de talie mică. Acuma vedeți că ăsta nu are nici spic și nici pănușă.
Agricultorii români sunt dezamăgiți de recolta din acest an: „M-am gândit să renunț la porumb și la floarea soarelui”
Lipsa irigațiilor, dar și temperaturile care au depășit 40 de grade Celsius au lăsat adevărate cratere în pământ. Hectare întregi de teren arabil s-au transformat în deșert la propriu în județul Ialomița. Pământul este tare ca piatra, iar crăpăturile apărute au în jur de 30 de centimetri adâncime.
Grav este că meteorologii au anunțat cod roșu de caniculă în următoarele zile. Și județul Ialomița va fi cuprins de arșița extremă, iar puținele culturi care au mai rămas în picioare ar putea fi compromise total.
„Aici uitați că e destul de mic. Nu avem deloc știulete pe el. Uitați-vă și la ăsta și când mă uit la el, parcă nici nu mi vine să mai pun mâna pe el.
Vremea caniculară de peste 37 de grade celsius, dar și umiditatea scăzută au fost factori determinanți ai unui peisaj apocaliptic și în județul Bacău. Lacul Coada Lacului din Poiana Uzului, Dărmănești, a secat, iar solul a crăpat din cauza secetei severe.