Cod Roșu de caniculă în România! Administrația Națională de Meteorologie a emis două anunțuri de cod roșu de caniculă, care va face ca țara noastră să se topească pentru cel puțin 48 de ore.

Pe parcursul celor două zile vizate de avertismentul ANM se vor înregistra 42 de grade Celsius la umbră, în timp ce nivelul valorii solului va fi însă mult mai mare, de aproximativ 50 de grade Celsius.

Cod Roșu de caniculă în România! Meteorologii au emis două avertismente pentru temperaturile extrem de ridicate

Inițial, meteorologii ANM au emis două avertismente de vreme caniculară pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Călărași, București și Giurgiu. Reprezentanții ANM anunță temperaturi între 40 și 42 de grade Celsius la umbră. În ambele cazuri Capitala se află printre zonele din România care vor resimți foarte tare valul de căldură extremă.

„Valurile acestea de căldură se intensifică. Marți avem cod portocaliu pentru jumătate din țară și cod roșu pentru câteva județe din sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, inclusiv Capitala fiind vizată de cod roșu. Cod roșu vom avea și miercuri pentru partea de sud-est a teritoriului și pentru Capitală. Sunt două zile în care în București vom avea temperaturi în jurul a 40 de grade, așadar disconfort termic deosebit de accentuat în aceste județe avertizate sub cod roșu”,

a precizat meteorologul ANM Mihai Huștiu.

Citește și: Copii și profesori, leșinați în trenul spre Constanța! Prima reacție din partea CFR: „Dotarea vagoanelor de călători sunt suprasolicitate”

Astăzi, 25 iulie, meteorologii au mai emis încă două coduri, unul Portocaliu și unul galben. Codul Portocaliu vizează sudul Crișanei, Banatul, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei și vestul Dobrogei. Maximele se vor situa între 37 și 39 de grade Celsius în aceste zone, iar minimele între 19 și 24 de grade Celsius, cu disconfort termic foarte

accentuat.

Tot astăzi, reprezentanții ANM au anunțat că valul de căldură se va extinde și în restul țării. Este vorba despre Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei. Și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele termic de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, cu temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius.

Vremea extremă nu ocolește România! După valul de caniculă, urmează ploi și vijelii

Meteorologii au anunțat că temperaturile vor fi în scădere începând de miercuri. Acest lucru aduce însă și vijelii în mai multe zone ale țării. Prin urmare, reprezentanții ANM au emis și un cod galben pentru fenomene asociate instabilității, în special în partea de nord-vest a României.

Citește și: Grecia și Spania, pârjolite de incendii. Pompierii se luptă cu flăcările și cu temperaturile extrem de ridicate

„Tot acest proces al schimbării masei de aer se va realiza prin furtuni intense pe alocuri. Ne așteptăm din nou la rafale de vânt, vijelii puternice. În partea de nord-vest, am instituit un cod galben pentru fenomene asociate instabilității.  De acolo, aceste fenomene încep progresiv și cuprind treptat întreaga țară. În nord-vest, ne așteptăm la rafale de vânt de 70- 80 de km pe oră, la vijelii puternice, grindină și cantități mari de apă în intervale scurte de timp”, a mai explicat meteorologul ANM Mihai Huștiu.