Fenomenele extreme nu ne dau nicio zi de răgaz. Ploile torențiale care au lovit România au venit cu tunete și fulgere iar viiturile provocate au fost dintre cele mai periculoase. În Tulcea mașinile au fost luate pe sus de pe șosea și azvârlite ca într-un film de groază. Bieții oameni au tras o spaimă soră cu moartea. Specialiștii ne avertizează că ar trebui să ne obișnuim cu astfel de fenomene, căci vor fi tot mai dese.

Imaginile apocaliptice sunt filmate în localitatea Horia, din Tulcea. O viitură iscată din senin a provocat dezastru pe șosea. Șoferii surprinși în trafic de potop s-au trezit în mijlocul unui infern care a purtat mașinile ca pe niște bărci de hârtie și le-a proiectat în șanțuri și în copacii de la marginea drumului.

În asemenea capcane de apă salvarea de vieți omenești a devenit instant alertă maximă mai ales că oamenii, speriați ca de moarte, au înroșit firul la 112.

Unul dintre autoturisme a fost găsit de pompieri acoperit de ruviuni. Altă mașină era scufundată de tot în apa adusă de primejdioasa viitură. Din fericire șoferul reușise să se salveze la timp.  

Furtunile fac ravagii în România! Scenariul apocaliptic de pe șosele a băgat spaima în șoferi

Douăzeci și nouă de pompieri au căutat mai bine de o oră mașinile împrăștiate în toate direcțiile.

Oamenii rămași captivi în plin iad au fost salvați cu excavatoarele.

„Au găsit patru persoane blocate într-un autoturism de pe marginea drumului care au fost evacuate, alte trei persoane au fost salvate de pe un mal de pământ, iar alte două persoane de pe marginea drumului”, a declarat Daniel Tănase, ISU Tulcea.

Rău a fost și în oraș unde o ploaie torențială a inundat străzile în doar câteva minute.

Mai multe gospodării au fost inundate. Culmea e că avertismentele nowcasting emise de meteorologi nu au vizat județul Tulcea.

Citește și: Patricia a fost răpusă de depresie! Tânăra a fost găsită fără suflare într-o cameră de hotel din Timișoara: „Era mereu o rază de soare”

Imagini înfiorătoare au fost surprinse și în Bacău. Trăsnetul a lovit un copac, lângă o terasă, iar un tânăr s-a ferit în ultima clipă din fața pericolului.

Și în Constanța cerul a fost brăzdat de fulgere.

Tânărul masterand la Schimbări Climatice în Londra spune că România nu va mai avea în viitor un climat temperat continental.

„România își va pierde acea parte temperată adică ne vom îndrepta spre o climă care să fie caracterizată de mai multe extreme, pentru că asta este practic crima continentală”, a explicat Alex Trandafir, specialist în schimbări climatice.

Mai rău e că astfel de fenomene au repercursiuni grave. În Harghita mai mulți copaci căzuți pe șine au blocat trenurile și sute de călători au rămas prizonieri în câmp. În ultimele cinci zile cu fenomene extreme trenurile au strâns întârzieri de patruzeci de zile.

Efectele ploilor încă se mai văd. Vorbim de cantități mari de apă într-un timp foarte scurt. În unele zone apa a ajuns și la jumătate de metru. Șuvoaiele au intrat în gospodăriile oamenilor și au distrus zeci de culturi. Din păcate precipitațiile abundente duc și la alte probleme.

Pe DN 22, între județele Tulcea și Constanța, o mașină a derapat pe carosabilul umed și s-a izbit de un camion. O adolescentă a fost rănită dar părinții acesteia au murit în urma impactului. Polițiștii spun că viteza trebuie adaptată la carosabilul acoperit de apă care ascunde multe capcane.