Învierea Domnului este considerată de Biserica Ortodoxă cea mai mare sărbătoare de pe parcursul anului. Cu această ocazie, în toată lumea creștină, credincioșii iau parte la slujbele speciale pe care le oficiază preoții în acea perioadă și petrec mai mult timp alături de cei dragi.
Calendar Ortodox: Când pică Învierea Domnului în 2024?
În 2024, Paștele Ortodox pică destul de târziu, la data de 5 mai, zi care cade într-o duminică. Astfel, anul acesta aduce o situație care nu a mai existat în lumea creștină de peste 10 ani: va fi o distanță de peste o lună între Paștele Catolic și cel Ortodox.
În anul 2024, Paștele Catolic pică la data de 31 martie. La fel ca în cazul Învierii Domnului celebrate de creștinii ortodocși, și credincioșii catolici sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos în ziua de duminică, după ce, potrivit tradiției, Fiul Lui Dumnezeu a fost răstignit de necredincioși în Vinerea Mare.
Sărbătoarea Învierii le aduce românilor și mai multe zile libere din partea statului. Prin urmare, zilele de 3, 5 și 6 mai sunt libere în anul 2024 pentru toți salariații. Mai exact, angajații nu lucrează de Vinerea Mare, în prima și a doua zi de Paște. De cele mai multe ori, aceste zile vor fi legate de liberul de 1 mai, care pică într-o zi de miercuri, astfel că mulți români ar putea avea parte de o mini vacanță de 6 zile cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Paștele Ortodox 2024: Tradiții și obiceiuri legate de Învierea Domnului
Fiind una dintre cele mai mari sărbători din toată lumea ortodoxă, de Învierea Domnului se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă în fiecare an încă din bătrâni.
Obiceiurile de la care credincioșii nu se abat încep încă de dinaintea Paștelui, mai exact în Vinerea Mare, zi foarte importantă și care mai este cunoscută în popor sub denumirea de Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Paștilor. Legenda spune că aceasta este ziua în către Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat răstignit de către necredincioșii de la acea vreme, pentru păcatele omenirii.
În această zi se ține post negru, iar creștinii merg la biserică, unde are loc Prohodul Domnului, adică slujba punerii în mormânt a lui Iisus Hristos. Această slujbă este specială și are loc doar în această zi.
Un alt obicei extrem de cunoscut în lumea întreagă și care este practicat în fiecare an de către creștinii ortodocși este vopsitul ouălor. Tradiția spune că ouăle se înroșesc în Joia Mare, tot atunci când, în Sudul țării, fetele aleg o ață și îi fac 12 noduri. Se spune că tinerele trebuie să își pună o dorință la fiecare nod făcut, iar atunci când aceasta devine realitate, trebuie să dezlege nodul cu pricina.
În perioada Învierii Domnului, în zona Olteniei se fac focuri pentru morți. Acestea au loc în curtea casei sau la morminte și se crede că întruchipează focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa atunci când Iisus a fost vândut de Iuda. O altă versiune a legendei spune că focul își are de fapt originea în flăcările în fața cărora a fost oprit Sfântul Petru când s-a lepădat de Iisus Hristos.