În ce zi se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște? A început Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, iar cele mai multe gospodine au intrat în febra pregătirilor.
Potrivit tradiției ortodoxe, există anumite momente în care trebuie făcut fiecare lucru în jurul casei, printre care se află și încondeierea ouălor.
În ce zi se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște?
Una dintre tradițiile de Paște pe care românii o respectă cu strictețe în fiecare an este vopsirea ouălor, fie în culoarea roșie, fie în alte culori.
Potrivit tradiției ortodoxe, ouăle de Paște se vopsesc întotdeauna în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, adică în joia de dinaintea Învierii Domnului.
După ce vopsesc ouăle, unele gospodine aleg să meargă cu acestea la Biserică, pentru ca acestea să fie sfințite de către preot.
De ce se vopsesc ouăle în culoarea roșie?
În zilele noastre, ouăle de sărbătoare se vopsesc într-o multitudine de culori și se încondeiază cu o mulțime de imagini festive. În trecut însă, ouăle se vopseau doar în culoarea roșie. Puțină lume știe însă de ce a apărut obicei și de ce a fost aleasă culoarea roșie.
Potrivit legendei, în seara în care Hristos a fost răstignit, Fecioara Maria a așezat un coș cu ouă lângă Cruce.
La un moment dat, ouăle s-au înroșit după ce pe ele a picurat sângele Mântuitorului. În acel moment, El a rostit următoarele: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.Citește și: Calendar ortodox aprilie 2023: Sărbători cu cruce roșie și neagră
De atunci, ouăle roșii simbolizează fertilitatea, norocul, renașterea, iar familiile credincioase au grijă ca în fiecare an de pe masa de sărbătoare să nu lipsească coșul cu ouă colorate în roșu aprins.