Săptămâna Patimilor 2023: Ce trebuie să faci în fiecare zi din Săptămâna Mare? A început Săptămâna Mare pentru creștinii ortodocși. Aceasta este perioada care precede cel mai mare praznic de pe parcursul anului.

Săptămâna Mare a început cu Duminica Floriilor și se încheie în Sâmbăta Mare, pe data de 15 aprilie 2023.

Săptămâna Patimilor 2023: Ce trebuie să faci în fiecare zi din Săptămâna Mare? Cele mai importante zile din această perioadă

Săptămâna Patimilor reprezintă perioada care precede Învierea Domnului. În aceste zile, creștinii marchează cea mai aspră perioadă de post, iar în unele zile credincioșii aleg chiar să țină post negru, pentru a se pregăti atât trupește, cât și sufletește, pentru Învierea Domnului.

Citește și: Marțea Mare: Tradiții și obiceiuri. Ce denie se citește în această zi din Săptămâna Patimilor?

În aceste zile, la Biserică se citesc Deniile, slujbe care evidențiază momentele dramatice care, potrivit legendelor, s-au petrecut în perioada în care Fiul lui Dumnezeu a

pătimit și s-a jertfit.

În tradiția ortodoxă, cele mai importante zile din Săptămâna Mare sunt Joia și Vinerea Mare, în care toți creștinii se apropie cât de mult pot de divinitate.

Săptămâna Mare: cele mai importante tradiții din fiecare zi

Românii respectă an de an mai multe tradiții în perioada Săptămânii Patimilor, așa cum se știe încă din bătrâni.

Iată care sunt cele mai importante dintre acestea.

Tradiții în Lunea Mare

Lunea din Săptămâna Mare este ziua în care se scoate totul din casă la aerisit, se repară lucrurile stricate și se văruiește gospodăria. De asemenea se repară gardurile, se curăță șanțurile de pe lângă casă și se face curat la animale.

Tradiții în Marțea Mare

Marțea Mare mai este denumită și Marțea Seacă. Aceasta este ziua în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi pilda celor zece fecioare și cea a talanților.

Citește și: Paștele catolic 2023: Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare

Și această zi este dedicată curățeniei prin casă și se fac treburile grele din jurul locuinței. În această zi le este permis oamenilor să lucreze la câmp.

De dimineața până seara, în casa creștinilor trebuie să ardă în această zi în permanență candela.

Tradiții în Miercurea Mare

În această zi creștinii rememorează momentul în care Maria Magdalena a spălat picioarele Mântuitorului cu propriile lacrimi. Această zi este una dedicată postului și rugăciunii, iar mulți creștini aleg să se spovedească.

Tradiții în Joia Mare

Joia Mare, cunoscută în popor și sub numele de Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră. În această zi sunt prăznuite mai multe momente care au legătură cu patimile lui Hristos: spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani.

În Săptămâna Mare și mai ales în Joia Mare două alimente sunt total interzise: oțetul și urzicile. Potrivit tradiției, în această zi, Iisus a fost bătut cu urzici, după care i-au fost stropite rănile cu oțet. De asemenea, din acest moment nu se mai bat clopotele, ci doar toaca.

Aceasta este ziua în care se vopsesc ouăle după care unele gospodine aleg să meargă cu acestea la biserică, pentru a fi sfințite de către preot.

Tradiții în Vinerea Mare

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor  este ziua în care Hristos a fost răstignit. În această zi creștinii obișnuiesc să țină post negru. De asemenea, în această zi nu se coace și nu se fac treburi casnice. Seara se merge la biserică.

Tradiții în Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai pot face pregătiri pentru Paște. În această zi se sacrifică mielul și se pregătește masa de Paște.