Lăsatul Secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel nu are o dată fixă, întrucât variază
Când este Lăsatul Secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este denumit popular și Postul Cincizecimii. Postul precedă sărbătoarea Sfinților Apostoli și este rânduit în Biserica creștin ortodoxă în semn de celebrare a celor doi sfinți.
Postul Sfinților Apostoli nu are o dată fixă, întrucât acesta variază în funcție de sărbătoarea Învierii Domnului.
Citește și: Horoscopul pentru luna iunie 2024: Nativii din zodia Leu vor avea parte de o lună plină de oportunități
Pe toată durata acestui post, asemenea celorlalte de peste an, nu se fac nunți, botezuri sau cununii, nu se consumă alimente de origine animală, nu se consumă alcool și nu se
În timpul Postului Sfinților Petru și Pavel, creștinii se roagă pentru iertarea păcatelor, renunță la răutate, egoism și invidie și fac loc pentru generozitate, iubire și credință.
Ce nu se mănâncă în Postul Cincizecimii
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel durează în acest an doar 3 zile, fiind unul dintre cele mai ușoare posturi pe care le pot ține credincioșii. În zilele de miercuri și vineri nu se consumă ulei, în timp ce în ziua de joi este dezlegare la hrană gătită cu undelemn.
În postul Cincizecimii nu se consumă produse de origine animală, și anume ouă, lapte, brânză, carne și alimente ce conțin aceste produse.
Cu toate acestea, există și o excepție. Femeile gravide, lăuze, bolnavii și copiii pot fi scutiți de la postul alimentar, însă cu aprobarea preotului și trebuie să facă rugăciuni și fapte bune.
Rugăciune care se citește în Postul Sfinților Petru și Pavel
„Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră.
Acolo, în împărăția lui Dumnezeu, va bucurați de vederea Lui în slavă cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru că ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.
Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz și boală pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin.
Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru că toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserica.
Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viață noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin !”
Rugăciune care se rostește în fiecare post pentru iertarea păcatelor
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului;
Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena în 2024?
Ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin !”
Surse: condoleante.ro, ziarulunirea.ro, doxologia.ro