Floriile, cunoscută și drept Duminica Floriilor, este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Este una dintre sărbătorile importante ale creștinilor, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ea simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată această sărbătoare.

Duminica Floriilor este ultima zi înainte de a intra în Săptămâna Patimilor, motiv pentru care i se mai spune și „ultima zi de bucurie”. Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paști, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”.

În anul 2024, Floriile pică pe data de 28 aprilie, cu o săptămână înainte de ziua de Paște, care pică pe data de 5 mai. Floriile Catolice vor avea loc pe 24 martie, în timp ce Paștele Catolic pică pe data de 31 martie.

Pe ce dată pică Floriile în 2024?  [Sursa: Shutterstock]

Când se vor sărbătorii Floriile Ortodoxe în următorii ani

2025 – 13 aprilie
2026 – 5 aprilie
2027 – 25 aprilie
2028 – 9 aprilie
2029 – 1 aprilie
2030 – 21 aprilie

Când se vor sărbătorii Floriile Catolice în următorii ani

2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie

Ziua de Florii simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim. Iată pe ce dată pică sărbătoarea în 2024?  [Sursa: Shutterstock]

Tradiții și obiceiuri de Florii! Ce este bine să faci în Duminica Floriilor 

În ziua de Florii, în toate bisericile din țară se săvârșesc slujbe speciale. Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Cea mai cunoscută tradiție din Duminica Floriilor este cea a ramurilor de salcie. Credincioșii aduc ramuri de salcie la slujbă, unde sunt sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii.

Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodească. Salcia este considerată ca un „leac”, deoarece se consideră că ar avea puteri și te poate ajuta în caz de boală sau necaz.

O altă tradiție din Duminica Floriilor arată mormintele celor dragi să fie curățate și stropite cu apă sfințită, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară și cu crenguțe sfințite de salcie.

Nu este bine ca de această sărbătoare să te speli pe cap. Se spune că persoanele care încalcă această tradiție vor albi înainte de vreme și se vor încărunți prematur. Dacă este neapărat necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată.

Ziua de Florii aduce cu ea și multe superstiții. Cea mai cunoscută este despre vremea de Paște sau vremea din vara care urmează. Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

De asemenea, tradiția spune că acela care se împărtășește de Florii are mari șanse să i se împlinească orice dorință își va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul.