De la una dintre cele mai atractive stațiuni montane de pe Valea Prahovei, Predealul se transformă încet în ruină. Multe pensiuni din oraș au ajuns cu lacătul pe ușă iar din loc în loc turiștii se lovesc de imaginea dezolantă a zeci de clădiri abandonate. Pe unele drumuri din oraș s-au format gropi adânci, care devin adevărate capcane pentru șoferi, așa că nu este de mirare că turiștii aleg alte destinații pentru a-și petrece vacanța.
De cum ajungi în Predeal îți sar în ochii gropile adânci de pe drumul care duce către cabana Trei brazi. Situația se repetă și în alte zone din oraș, unde mașinile sunt nevoite să circule prin craterele adânci, formate pe șosea. Dezolante sunt și străzile unde vezi doar clădiri abandonate. Vorbim despre foste pensiuni sau case de vacanță pe care proprietarii le-au lăsat de izbeliște, iar acum au devenit o ruină.
Acolo unde unitățile de cazare sunt deschise, mulți turiști se plâng de lipsa activităților din stațiune. În afară de pârtii și plimbări prin oraș, oamenii nu pot face mare lucru.
„E scumpă. Undeva la 400 de lei pe noapte a fost, ceva de genul. Trei nopți(n.red. stau)”, spune un turist.
Citește și: Gerul pune stăpânire pe întreaga țară. Până atunci, la Craiova au înflorit trandafirii
În ultimii ani, autoritățile au încercat să atragă turiști prin construirea unui centru de agrement în 2014, care ar fi trebuit să aibă săli de fitness, terenuri, piscine, saune cu băi de aburi, o fântână de gheață, dar și o salină artificială, doar că investiția s-a blocat în birocrație și nepăsare.
„Iată că după mai bine de 10 ani, clădirea a rămas în paragină iar marea problemă este că autoritățile locale au pierdut peste 20 de milioane de lei, finanțare de la Uniunea Europeană”,
a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.Nici pârtiile din Predeal nu mai sunt atât de căutate ca în anii trecuți. Aici sunt cele mai mari prețuri la instalațiile pe cablu dintre stațiunile de pe Valea Prahovei, deși condițiile lasă de dorit. Domeniul schiabil are doar 7 kilometri, iar telescaunul arată ca pe vremea comunismului.
De cealaltă parte, Sinaia poate fi un exemplu de bune practici.