Un caz șocant de sclavie este anchetat de procurorii DIICOT, care au descins la o familie din județul Giurgiu. Doi bărbați, tată și fiu, sunt acuzați că în ultimii trei ani ar fi racolat persoane cu handicap mintal, pe care le-ar fi ținut în sclavie. Victimele au povestit că erau forțate să muncească de dimineață până seara, fără să primească hrană sau banii și că erau cazate în condiții jalnice.

Citește și: Cine sunt cei doi oameni care au pierit în incendiul de la Suceava? Flăcările au izbucnit în apartamentul în care locuiau

„Gheorghe zbiera la mine de fiecare dată. Au existat situații când mă înjura și mă îmbrâncea. De câteva ori m-a luat de haină și m-a împins uneori lovindu-mă și spunându-mi că sunt și prost. Nicu a început să mă înjure.

A tras de mine și mi-a spus că sunt țăcănit”
, e mărturia unuia dintre bărbații cu handicap care au ajuns sclavii celor doi indivizi, tată și fiu, Goștinari, județul Giurgiu. Fusese racolat la barul din sat și dus în gospodăria în care a fost exploatat la munci epuizante, umilit, bătut și lăsat nemâncat, după cum le a povestit anchetatorilor.

„Camera era construită din scândură de lemn, având un acoperiș din folie de plastic și neavând ușă.

Avea geam, însă bătea vântul și când ploua intra apă în cameră. Era un pat în care dormeam eu, o saltea din burete pe care dormea Cristi și se afla la nivelul solului și o masă și două scaune”, a mai spus bărbatul exploatat. Cristi, cel despre care vorbește bietul om, e o altă victimă, tot o persoană cu handicap, racolată de stăpânii de sclavi într-un peco din Mioveni, în vara lui 2022.
Și el se plânge că a avut parte de un tratament inuman.

„Majoritatea timpului mi-o petreceam cu Nicușor, fiul. Acesta mă jignea adesea când nu făceam ce îmi spunea. Eu am vrut să plec de mai multe ori de acolo, dar nu aveam cum, pentru că nu aveam bani”, a declarat Cristi. Astfel că a îndurat chinul de pe lume câteva luni bune. Se spăla în fundul curții, în lighean, o dată pe săptămână, potrivit mărturiilor.

Ar fi fost obligat să sape gropi în cimitir și să îngrijească animalele, de dimineața de la cinci până seara la șase. În schimb, ar fi primit mâncare cu țârâita și bani mai deloc. Coșmarul l-ar fi trăit toți cei cu handicap, care au căzut în clasa indivizilor, cel puțin șase la număr.

„Camera de lemn în care stăteam era plină de gândaci și ploșnițe. De asemenea, niciodată nu ne-a dat să mâncăm, fiind nevoiți să ne descurcăm singuri.

Erau zile când eram nevoiți să dorm doar trei, patru ore pe noapte”, a mai spus o victimă.

Ce spune primarul despre acest caz: „Ei îi știu de oameni serioși” 

Pe una dintre victime, anchetatorii au găsit-o dimineață, când au descins în respectiva încăpere, ce seamănă mai degrabă cu o cușcă de animale. Primarul se arată șocat să afle astfel de detalii. „Dacă ar fi fost ceva, vă dați seama că ar fi ajuns și la primărie treaba asta, nu? Sau poliția, când poliția toată ziua mișună. Ei îi știu de oameni serioși. Cel bătrân era predicator, nu l-aș vede să facă așa ceva”, a declarat primarul.

Totuși, edilul face o mărturie stranie, pe care anchetatorii nu au menționat-o. Unul dintre bărbații cu handicap, care ar fi fost exploatați la muncă, ar fi pierit anul trecut. „Eu am avut o întâlnire cu băiețașul ăsta care era a decedat, cred că anul trecut a decedat, dacă nu mă înșel, că era cu vreo zece oițe sau capre, nu știu ce avea, și chiar am vorbit cu el”, a mai spus edilul.

„Sunt femeie bolnavă, operată, tensiune și inima și toate că eu sunt foarte supărată și amărâtă, da? Și ei au venit, m-au luat de păr. Au dat în mine. Ei nu au înțeles. A intrat în partea cealaltă unde dormea soțul meu, om de 70 de ani, care are 30 de ani de pocăință. A tăbărât cu pumnii”. Femeia spune că soțul ei, poreclit Tamango, și fiul ar fi nevinovați și că nimeni nu ar fi fost sclav la ei în gospodărie, cum acuză procurorii DIICOT.

„Nu știu pot să spună că au fost amărâți. I-am luat după drum să nu fie amărâți și uitați unde am ajuns”, a mai spus femeia. „Tatăl meu și mama mea au oi de când se știe, de 50 de ani. Aici a fost nu șase, sute de oameni, și înseamnă că dacă îi țineam pe toți ce făcea, făceam herghelie de oameni? Pleca fiecare când vrea, nu le mai convenea, pleacă nene. Adică te duci cu oile singur pe câmp și ești sechestrat? Păi, nu poți să fugi de acolo?”, a declarat una dintre rudele acuzaților. Cei doi bărbați, tată și fiu, au fost reținuți. Ei vor fi duși în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.