Pentru prima dată în România, polițiștii de la ordine publică din Capitală vor fi dotați cu pistoale cu electroșoc, așa cum au polițiștii americani. Doar că aparatele au fost primite de pomană, iar deocamdată sunt doar 20. Așa funcționează pistolul cu electroșoc cu care vor fi dotați o parte dintre polițiștii din București. Primele douăzeci de dispozitive au fost donate Sindicatului Europol, iar aceștia le-au dat prin comodat către Poliția Capitalei. Pistolul prezent deja în dotarea polițiștilor din Statele Unite și țările europene este extrem de eficient și poate doborî un om în doar câteva secunde.

Citește și: Captură record de pastile stupefiante în Argeș. Substanțele interzise sunt evaluate la 4 milioane de euro

După ce este la pământ, polițistul poate începe încătușarea fără să existe riscul de a se curenta și el:  „Nu există riscul electrocutării operatorului, al agentului.

Este modul cel mai eficient și mai protectiv aflat acuma în dotarea celor multor structuri de rutină și siguranță publică din întreaga lume”. 

Pistolul are o putere de 50.000 de volți. Statisticile arată că folosind astfel de dispozitive, numărul polițiștilor răniți în misiuni a scăzut cu aproape 80 de procente. La fel și în cazul infractorilor, riscul ca ei să fie răniți atunci când sunt imobilizați a scăzut cu peste 80%, pentru că oamenii legii nu mai sunt nevoiți să facă uz de armă.

„Sunt declanșați 50.000 de volți în corpul agresorului, ceea ce înseamnă o incapacitate neuromusculară care nu-i mai permite să își coordoneze mișcările și nici nu-i mai permite să își folosească musculatură. Vorbim de aproximativ zece, cincisprezece secunde în care agresorul poate să fie imobilizat în condiții de siguranță”, a declarat Cosmin Andreica, lider sindicat Europol.

Polițiștii primesc dispozitive moderne [Sursa: Captură NEWSTIME]

Dispozitivele vor putea fi văzute în dotarea polițiștilor din București la finalul lui 2023 

Cel care a simțit pe pielea lui pistolul cu electroșoc este Cristian Dide, un cunoscut protestatar care a avut divergențe cu forțele de ordine de nenumărate ori la manifestațiile la care a participat. „Nu este o durere insuportabilă. Pur și simplu mușchii nu se mai mișcă. Nu mai poți să ai nicio mișcare în momentul în care ești supus electroșocului, asta este tot ce am simțit”, a declarat protestatarul.

Citește și: Situație revoltătoare la Arad! O polițistă a venit la muncă sub influența alcoolului: „Dacă un polițist vine băut, ce să mai spunem atunci de civili?”

Un alt dispozitiv pe care polițiștii și l-ar dori este cel pentru imobilizarea infractorilor de la distanță. Trei sute de polițiști vor fi instruiți în următoarea perioadă pentru a putea utiliza dispozitivele cu electroșocuri. Abia spre finalul anului dispozitivele vor putea fi văzute în dotarea polițiștilor din București.