Prime, petreceri, tichete și cadouri, de asta au parte mulți angajați în perioada sărbătorilor. 7 din 10 companii din România își vor răsplăti angajații cu sume de până în o mie de lei, un efort pentru angajatori, dar o bucurie pentru salariați.
Luna cadourilor aduce zâmbete și la locul de muncă, nu doar acasă. Trăsnite sau nu, darurile sunt primite cu brațele deschise de toți angajații.
„Diverse cadouri, o primă ceva, nu știu, o cană”, „Anii trecuți am primit cadouri care constau într-un cozonac, o sticlă de vin, decorațiuni de Crăciun, lucruri de genul ăsta și poate o primă, dar în general nimic foarte extraordinar. Decât nimic, e un gest frumos de Crăciun, de sărbători”, spun salariații.
Angajații sunt încântați în special de primele care constau în bani
Luați prin surprindere de micile atenții de la serviciu au fost și Florentina și colegii săi, care lucrează în vânzări: „Firma la care lucrez eu ne-a dat de Crăciun sticle de alcool. Sunt reguli foarte stricte pe partea asta, să nu vii cu consum de alcool la muncă și fix acolo ne așteptau cu o cutie foarte mare cu sticlele de alcool.”
Cu această ocazie a scăpat și de câteva cheltuieli.
„Și niște dulciuri. Nu le-am mâncat, nu consum și nici sticla de acolo, noroc că i-am dat lui tata, am scăpat de un cadou de Crăciun”, a mai spus tânăra.
Mutăm domeniul și ajungem la cei mai norocoși: darurile se transformă în primă și dacă ai muncit mult în ultima perioadă poți fi și răsplătit.
„Firma la care lucrez eu oferă niște vouchere de Crăciun și mai oferă și niște tichete culturale să zic așa, pentru perioada sărbătorilor și în funcție de performanțe unii salariați mai primesc și niște prime în bani”, mai precizează angajații.
Este și cazul lui Adrian. Lucrează în IT iar angajatorul pare că este generos: „Dat fiind faptul că e și ziua mea de naștere, uneori am primit undeva la suma de 500-1000 de lei, dar depinde foarte mult de angajator.”
Conform datelor, șapte din zece companii din România își răsplătesc angajați în perioada sărbătorilor cu bani, coșuri cu produse de sezon sau tichete cadou. Dacă vorbim de buget, mai bine de jumătate dintre angajatori oferă prime cuprinse între 600 și 1000 de lei. La polul opus sunt cei care nu au alocat un buget pentru sărbători.
„Sunt niște eforturi financiare, mai ales că s-au modificat și se modifică în continuare încă de la anul tot felul de lucruri pe partea de legislația muncii. Este cumva o dovadă că își apreciază angajații în continuare, dar ei apelează cumva la tot felul de resurse, fie salariale, bonusuri, cutii cadou sau și aceste petreceri, unele companii le consideră deja un beneficiu pentru angajați”, spune Ioana Petrea, specialist resurse umane.
Potrivit codului fiscal, companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun de până la 300 de lei fără ca aceste sume să fie impozitate.