Consumatorii ar putea cumpăra produse din carne în cunoștință de cauză. Dacă în momentul de față majoritatea etichetelor nu descriu exact conținutul de carne din produse, producătorii vor fi obligați să treacă procentajul pe acestea. Un proiect de lege care instituie această obligație, cu scopul de a proteja consumatorii, a fost adoptat de Senat.
Majoritatea etichetelor sunt puțin descriptive în privința cantității de carne folosită sau tipul acesteia.
„Trebuie să fim foarte atenți că șmecheriile sunt la putere”, „La conținutul de carne și de grăsime(n.red.
Un proiect de lege adoptat recent de Senat prevede clar ca toate produsele din carne să aibă afișate procentajul de carne utilizat la prepararea lor iar materia primă să provină din sursă internă, astfel consumatorii ar putea fi mai bine protejați și ar putea cumpăra și în cunoștință de cauză.
„Decizia trebuie să fie la noi, să nu fim nici înșelați, nici încercat de a fi înșelat un cetățean, un consumator, punându-i-se să spunem subtil alte tipuri de procente sau reclamă care să îi ducă în eroare că acel produs este cu carne multă și vă dau exemplu de la crenvurști cu pui, care au slănină de porc”, a declarat Sorin Mierlea, președinte Infocons.
„Nu este normal ca pe un produs să scrie că este făcut din carne și ai să aibă un procent minim de carne și în rest alte substanțe care sunt adăugate. Dacă nu avem nimic de ascuns atunci trebuie să fim transparenți și consumatorul atunci când cumpără, să cumpere în cunoștință de cauză, să fie bine informat”, spune Adrian Chesnoiu, deputat, inițiator al proiectului.
După ce va primi și votul deputaților, proiectul va putea fi implementat.