Un proiect de lege supus dezbaterii în Parlament ar putea interzice accesul minorilor sub 16 ani pe platformele online fără acordul părinților. Iasmina Ardelean, reporter NEWSTIME, are mai multe detalii despre acest subiect.

Citește și: Două familii s-au luat la bătaie, după o dispută a copiilor! Polițiștii au deschis dosar penal: „Ne-au luat la pietre”

„Minorii sub 16 ani nu vor mai putea să își creeze conturi pe rețelele sociale și nici să le acceseze fără acordul părinților, este principala prevedere dintr-un proiect pus în

consultare publică. Totodată, părintele va putea să ceară suspendarea sau ștergerea contului copilului. De asemenea, ar putea exista modificări și în ceea ce privește conținutul de pe rețelele sociale. Furnizorii vor trebui să aplice filtre automate în ceea ce privește materialele care ar putea conține elemente dăunătoare. Acest proiect își propune să protejeze copiii în mediul online având în vedere că în expunerea de motive se precizează că peste 70% dintre aceștia petrec minimum trei ore pe zi pe telefoane, tablete sau laptopuri.
Deocamdată se poartă discuții cu toți cei implicați, iar ulterior va fi depus și proiectul de lege, însă acesta va putea fi implementat numai după ce primește votul Parlamentului. Deocamdată acestea au fost informațiile”
, a declarat ropertul NEWSTIME.

Florin Rogojinaru, despre proiectul de lege care interzice accesul tinerilor pe net 

Despre acest subiect a făcut mai multe declarații Florin Rogojinaru sau „băiatul cu filme”, cum este cunoscut în mediul online, unde îl urmăresc aproape un milion de persoane.

Radu Andrei Tudor: Florin, cum privește această inițiativă legislativă care ar condiționa accesul adolescenților sub 16 ani la rețelele de socializare de acordul părinților?

Florin Rogojinaru: Ca să fiu scurt, Radu, eu zic că e o glumă. Eu, la prima vedere, când am citit această propunere de lege am zis că e o glumă. Cred că doamna Nicoleta, dacă nu greșesc, care a propus această lege a mers la lucru și a spus ce propunem astăzi, legea asta cu 16 ani

fără acordul părinților pe rețelele de socializare. Radu, deja asta era în mai multe țări, inclusiv la noi. Uite, de exemplu, nu puteai să ți faci cont pe Facebook dacă nu ai 16 ani, dar în continuare toată lumea își făcea cont. Nu ai voie să te uiți la filme fără acordul părinților, la filmele horror, dar în continuare toată lumea se uită. E ceva mult prea mult prea mare ca să poți controla un astfel de angajament.
Și pentru tine ca părinte să îți verifici non-stop copilul ce face și pe ce rețele se uită.

Radu Andrei Tudor: Se spune că nu ne putem împotrivi evoluției digitale. Florin, crezi că o reglementare alegi ar opri pe copii să intre pe TikTok de pildă sau ar găsi totuși modalități să fenteze așa cum spuneai și ceva mai devreme.

Florin Rogojinaru: Eu nu cred că ar trebui să ne opunem digitalizării și tehnologiei de care dispunem în momentul de față pentru că, dacă o gestionăm cum ar trebui, poate fi în folosul nostru. Orice consumat în exces ne poate dăuna, de exemplu și TikTok-ul. Poți alege la ce să te uiți pe această platformă, desigur, dacă te uiți la cei care dansează pentru bani sau se blochează pentru bani nu știu dacă te va ajuta, dar dacă urmărești documentare, știri, exemple ale oamenilor care fac acolo există și conținut pentru a te dezvolta, adică conținut care te poate ajuta cultural, să te dezvolți și să înveți lucruri de pe orice rețea, nu doar despre doar de pe TikTok.

Radu Andrei Tudor: Tu ești tată. Ai avea încredere să îți lași copilul atunci când va crește să aibă acces nemărginit la rețelele de socializare și la internet?

Florin Rogojinaru: Aș avea încredere pentru că am încredere în ce informații o să pot eu să îi ofer. Adică dacă eu o să-l învăț că există o parte bună și o parte rea a rețelelor de socializare, eu sunt sigur că el va înțelege că poate orice, avem mai multe lucruri din care putem alege și ele ne pot face rău sau ne pot face bine. Exact cum era în exemplu în acest proiect de lege că există deja o lege în care minorii nu au voie să cumpere alcool și țigări, dar vedem copii care conduc mașini și fac accidente sub influența stupefiantelor și atunci îmi dau seama că nu doar accesul la rețele de socializare ne pot afecta copiii și nu vor crește sănătoși. Sunt tată, dar cred că în primul rând trebuie să vină de acasă, dar avem nevoie și de susținerea politicienilor, dar cu legi mai bune puțin.