Peștele românesc aproape a dispărut din farfuriile noastre. Dacă până acum trei ani erau capturate peste 12 mii de tone din Marea Neagră, acum pescarii abia reușesc să își mai umple plasele. Colac peste pupăză, Guvernul le-a cerut oamenilor să înapoieze ajutorul primit de la Uniunea Europeană în timpul pandemiei.
Marian este pescar de mai bine de două decenii. În urmă cu șapte ani, bărbatul și-a cumpărat un pescador iar pentru a și-l permite a ipotecat casa.
„În jur de 20 de mii de euro. Nu îi avem pentru că banii care i-am luat de la ajutorul de COVID i-am investit în vapor. Exact în primăvară am primit banii, tot atunci ne-am dus în șantier la Mangalia”, spune pescarul.
Bărbatul lucrează în condiții grele și de multe ori este nevoit să improvizeze pentru a putea aduce în condiții bune la mal peștele pe care îl prinde.
„După ce scoatem traulu cu pește, noi băgăm doi saci de gheață în cub, ca să-i facem o prerăcire. După care îl punem în casolete și punem gheață pe el și îl depozităm pe vapor”, a mai precizat acesta.
Într-o situație asemănătoare este și Dan. Pentru a putea prinde anumite specii, bărbatul pescuiește noaptea, deși se expune la un mare pericol: minele marine.
„Stai cu frica în sân toată ziua că dai de bombe. Nu avem niciun aparat, dispozitiv, de detectare a minelor. Nu avem nimic”, a povestit omul.
Și el se numără printre sutele de pescari care sunt obligați să returneze ajutorul primit de la Uniunea Europeană.
„Ne-au oprit 2400 din ei și acum să dăm tot înapoi, bani pe care noi nu-i mai avem”, a mai precizta acesta.
Problema este una generală după ce, în urmă cu trei luni, Curtea de Conturi a decis ca banii să fie înapoiați, motivând că nu au fost respectate anumite reglementări atunci când au fost dați.
Citește și: Telemea de Sibiu cu E-coli! Inspectorii DSVSA au dat amenzi pe bandă rulantă
Miercuri, sute de pescari s-au adunat pentru a protesta împotriva măsurii care, spun ei, este abuzivă. Iar aceasta nu este singura problemă a pescarilor. Din cauza războiului de peste graniță ei nu pot ieși în larg, ceea ce a dus la o scădere masivă a capturii de pește. Acest lucru se răsfrânge mai ales asupra celor care vin în cherhanale, în căutarea de pește românesc și cu greu îl mai găsesc.
În urmă cu patru ani, din Marea Neagră erau scoase anual între 12 mii și 14 mii de tone de pește. Acum, pescarii înregistrează o captură de aproximativ 2400 de tone pe întreg anul.