Este alertă alimentară după ce inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au găsit mai multe loturi de telemea de Sibiu contaminată. „Vorbim de controalele efectuate în județul Sibiu. Mai multe probe au fost preluate de la produsele fabricate de ciobanii din zonă și au fost găsite nereguli.

Mă refer aici la lactate diverse, inclusiv celebra telemea dar și caș, urdă, unt sau cașcaval. Potrivit reprezentanților DSVSA, peste șaptesprezece la sută din probele preluate aveau depășiri ale limitelor admise și au fost depistate cu E-coli, salmonela și chiar stafilococ.

Citește și: Distracția de la bâlci bate vacanța în stațiuni! Oamenii au venit cu mic, cu mare, să petreacă

De vină pentru acest lucru ar fi faptul că ciobanii nu respectă regulile de igienă. De altfel, în urma controalelor, inspectorii au mai sesizat și nereguli în ceea ce privea locul în care erau ținute animalele dar și unde erau prelucrate aceste alimente.

Inspectorii DSVSA au dat amenzi de peste 18 mii de lei

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au dat amenzi de peste 18 mii de lei și acolo unde au găsit probleme au suspendat activitatea. Din fericire însă, produsele acestea contaminate nu au ajuns și pe rafturi, așadar nu au fost cumpărate de nimeni”, a transmis Iulia Dumitrașcu, corespondent Kanal D.

Citește și: Parlamentarii vor să mănânce cât mai mult, cu cât mai puțini bani. Aleșii au găsit soluția care să nu le subțieze portofelul

Telemeaua este o brânză tradițională românească, făcută din lapte de oaie. Pe parcursul timpului, rețeta clasică a fost uneori modificată, astfel că acum se folosește în prepararea produsului lactat și lapte de vacă, de capră sau de bivoliță.

Din anul 2004, s-a dorit ca telemeaua să devină un preparat de specialitate tradițional, care să fie protejat. Printre cele mai cunoscute și apreciate feluri de telemea se numără și Telemeaua de Sibiu, care este foarte căutată și apreciată la nivel național.