Parlamentarii vor să mănânce cât mai mult, cu cât mai puțini bani. Aleșii vor să mănânce de pomană. 24 de lei sunt dispuși să scoată din buzunar pentru un meniu complet de prânz care să conțină patru feluri de mâncare.
Pare o utopie, dar este prețul maxim pe care vor să îl plătească pentru meniurile care vor fi oferite zilnic la cantina Parlamentului, în condițiile în care votanții plătesc cel puțin dublu pentru același lucru.
Masa de prânz în Parlament trebuie să fie ieftină și multă. Este cerința principală a Camerei Deputaților care a lansat o licitație pentru cantina și bufetele din incintă. Pentru o sumă derizorie, adică maximum douăzeci și patru de lei, deputații au și pretenții.
Parlamentarii vor să mănânce cât mai mult, cu cât mai puțini bani. Deputații nu au de gând să scoată mai mult de 24 de lei din buzunar pentru masa de prânz
Meniul trebuie să conțină o ciorbă, un fel principal, garnitură și desert. Iar asta nu e tot. Felurile de mâncare nu trebuie să se repete mai des de două ori pe săptămână, tacâmurile să fie la standarde ridicate iar vesela din porțelan. Oamenii care mănâncă meniul zilei in diferite restaurante cu autoservire ridică din sprânceană la solicitările aleșilor.
„Înțelegem că ei chiar muncesc acolo și au nevoie, nu-și permit să-și cumpere”, „Nu cred că se poate cu douăzeci și patru de lei să mănânci patru feluri de mâncare și desert”,
spun românii.De pildă, la un restaurant cu autoservire de lângă Capitală, găsim meniul zilei la prețul de 29 de lei.
„Meniul zilei de astăzi conține ciorbă de pui a la grec, piure cu cârnăciori picanți și salată de varză amestecată sau varză albă simplă, plus o bucățică de pâine. Meniul zilei se stabilește în funcție de costul materiilor prime”,
spune proprietarul unui restaurant.Prețul crește dacă mai adăugăm un desert și o băutură, cu până la zece lei. Situația e similară și la un alt restaurant cu profil din București.
„Cu douăzeci și șase de lei meniul cu ciorbă și cu douăzeci și patru de lei meniul fără ciorbă. Acel meniu de douăzeci și patru de lei acoperă doar costul ingredientelor, fără desert”,
Oamenii care scot din buzunar peste 30 de lei pentru un prânz decent sunt revoltați când aud cerințele parlamentarilor: „Eu nu cred că se poate face, poate dacă face așa o chestie pentru o furnică.”
Este a doua încercare pe care o fac deputații, după ce în aprilie au mai scos la licitație același contract de concesiune, dar la care nu s-a prezentat niciun ofertant.