Sărbătoarea Înălțării Domnului este celebrată la 40 de zile după Învierea lui Isus Hristos, care coincide cu joi și este întotdeauna într-o zi de joi. În anul 2023, Înălțarea Domnului va fi pe 25 mai. Este una dintre cele mai cunoscute și respectate sărbători creștine, fiind marcată cu cruce roșie în calendar.

În tradiția populară, Înălțarea Domnului, numită și „Ispas” sau „Paștele Cailor”, este însoțită de numeroase obiceiuri.

Printre cele mai importante tradiții se numără vopsitul ouălor, însă procesul este diferit față de vopsitul ouălor de Paște. Când este momentul potrivit pentru a vopsi ouăle de Înălțarea Domnului 2023?

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc, de fapt, ouăle?

Înălțarea Domnului este ultima zi din an când se vopsesc ouă roșii. Spre deosebire de Paști, când ouăle se înroșesc în Joia Mare, pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii.

Ouăle se duc la Biserică, iar la sfârșitul slujbei se dau de pomană oamenilor nevoiași.

Citește și: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului la catolici în 2023? Ce semnificție are acest praznic?

Pe lângă ouăle roșii, creștinii mai obișnuiesc să împartă și pască, cozonac, pâine proaspătă, tot ce au preparat pentru sărbătoarea de Înălțare a Domnului.

Conform tradițiilor, cine vopsește ouăle roșii în dimineața zilei Înălțării Domnului va avea sănătate tot anul, el, precum și familia lui.

De asemenea, în ziua Înălțării Domnului se ouăle se vopsesc doar în culoarea roșie.

Cu ocazia aceste zile de sărbătoare se organizează o masă festivă, precum și în ziua de Paști, alături de cei dragi. Ouăle vopsite se ciocnesc, în timp ce este spusă urarea „Hristos s-a înălțat!”, în timp ce celălalt răspunde cu „Adevărat s-a înălțat!”.

Înălțarea Domnului 2023. Ce semnifică această mare sărbătoare?

Înălțarea Domnului este sărbătorită întotdeauna la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi. În 2023, Paștele a avut loc duminică, pe 16 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită joi, la data de 25 mai.

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Creștinii ortodocși consideră Înălțarea Domnului ca o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Înălțarea Domnului marchează sfârșitul prezenței fizice a lui Isus Hristos pe pământ și deschide drumul pentru coborârea Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă. Calendar ortodox

Potrivit tradiției, Iisus s-a arătat Apostolilor Săi la 40 de zile de la Înviere. I-a luat pe toți în afara Ierusalimului, i-a condus pe Muntele Măslinilor și le-a spus că vor fi „îmbrăcați cu putere de Sus“.

Cu acest prilej, Iisus a anticipat, cu zece zile înainte, Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt asupra ucenicilor.

Mai mult, în cele 40 de zile de la Înviere, Iisus le-a dat ucenicilor ultimele învățături, a mâncat alături de ei „o bucată de pește fript și o bucățica dintr-un fagure de miere“ și a dorit să-i convingă că nu s-au întâlnit cu o nălucă.