Marea Britanie a fost lovită de un fenomen extrem, cum numai o dată la zece ani se pomenește. Furtuna care a traversat Atlanticul a provocat inundații puternice, mai ales în Irlanda. Serviciile de urgență au emis cod roșu de vreme rea, care indică un risc la adresa vieții, iar radarele arată că ciclonul care formează această furtună va lovi și țara noastră în jumătatea de vest. De altfel, pentru această regiune, prognoza ANM arată deja precipitații.

Citește și: Inundațiile au făcut prăpăd în Grecia. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie pentru anumite regiuni

Cotropit de a dreptul de ape a fost sudul Irlandei unde furtuna Babet a provocat inundații cum nu s-au mai văzut de zece ani. Cel mai afectat a fost orașul Middleton, unde trecătorii au înfruntat apa până la brâu, purtându-și pe brațe copiii.

Ploaia care a durat 24 de ore a provocat un adevărat dezastru. Pe unele drumuri, nivelul apei a depășit un metru. Șoferii surprinși cu mașinile pe străzile acoperite cu torente s-au trezit cu apa până la geamuri.

Furtuna Babet a produs pagube de milioane de lire

Pe drumurile cu denivelări, vehiculele au fost scufundate cu totul. Echipele de salvare aproape că au notat printre mașinile scufundate și abandonat.

Serviciul Meteorologic Britanic a emis alerta galbenă de inundații, dar departamentul de urgențe a transmis alerta roșie de pericol de înec, iar oamenii au fost sfătuiți să nu își părăsească locuințele. Puhoaiele au inundat inclusiv spitalul din oraș, care a trebuit evacuat. Pe paginile de socializare au fost postate imagini cu secții întregi în care paturile și echipamentele medicale puteau.

Oamenii s-au trezit cu apa și în case și în magazine.

Peste 100 de clădiri sunt avariate, iar alimentarea cu electricitate a fost oprită. Pagubele sunt estimate la milioane de lire. S-au găsit și unii curajoși care au folosit canoele ca să se deplaseze, pentru că altă soluție nu mai aveau. Din cauza situației de calamitate, autoritățile orașului au cerut ajutorul armatei pentru evacuarea apelor. Furtuna Babet care va rămâne în Regatul Unit până sâmbătă a provocat valuri uriașe pe coastă, acolo unde vântul a suflat cu peste 130 de kilometri pe oră.