Taxele de cununie religioasă și cele de botez ating cote astronomice cu toate că donația ar trebui să fie benevolă, după buzunarul fiecăruia. Un astfel de eveniment poate ajunge și la câteva mii de lei. Unii preoți și-au pus deja un preț fix. Cu toate că taxa pentru nuntă sau botez ar trebui să fie benevolă, după cum susțin chiar reprezentanții bisericii române, în realitate nu puțini sunt preoții care cer sume astronomice pentru a oficia o cununie sau un botez.
Citește și: Nuntă grandioasă în Brunei! Prințul se căsătorește în cadrul unei ceremonii care durează 10 zile
„În total 2.000 de lei la cununie și 1.600 de ei la botez, cu tot cu cor”, cât un salariu minim pe economie. Atât li se cere mirilor sau proaspeților părinți la o biserică cu ștaif din Capitală. Tarifele scad la bisericile de cartier.
Biserica condamnă sumele cerute de preoți
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române condamnă astfel de practici. Chiar Patriarhia îi roagă pe enoriași să semnaleze astfel de cazuri pe o adresă specială de email.
„Aceste tarife sunt niște contribuții benevole, în primul rând la botez, la cununie și la alte hirurgii ale bisericii sau sunt taxe stabilite de consiliul parohial pentru cimitire, pentru locurile de veci. Aceste contribuții benevole ale credincioșilor în iluminat, în încălzire, în salarizare”, a declarat preot Gabriel Cazacu, paroh Mânăstirea Cașin.
Există chiar și o hotărâre de Sinod prin care preoții care cer bani pentru cununii, botezuri sau înmormântări să fie pedepsiți de biserică, iar sancțiunile pot ajunge până la mutarea disciplinară din parohie sau caterisire.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a transmis că slujba înmormântării nu poate fi condiționată de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație
din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe.