Un elev de 16 ani din Bacău a fost condamnat pentru bullying. Adolescentul va petrece un an și jumătate într-un centru de reeducare pentru minori, după ce a lovit și umilit doi colegi. Este o decizie rară luată de magistrații români, care ajung să judece tot mai multe cazuri de acest fel.
Imaginile revoltătoare i-au determinat pe judecători să ia în considerare fenomenul bullying-ului.
„În spatele fiecărui comportament agresiv stă un sentiment de insecuritate. Trăim în acest paradox, evoluția tehnologiei duce la antrenarea abilităților tinerilor și la un grad de libertate cu care ei, probabil, la vârsta la care se află nu știu
Ministrul Educației nu vede însă problemele din școli. Spune că numărul cazurilor de violență în rândul elevilor s-a prăbușit cu 44%, o realitate doar pe hârtie spun părinții: „ Fiica îmi povestește... Copiii de clasele mai mari tot timpul îi mai lovesc pe ăștia mai mici. Nu ei personal dar în schimb la colegi, la ceilalți colegi, când se duc la baie”, „Sunt colege cu care într-adevăr a intrat în conflict și nu nici eu nu înțeleg care-i cauza și nu știu care e motivul ca fetele să se bată între ele. Pentru în viitor mă îngrijorează și chiar și în prezent, căci n-aș vrea copilul să dezvolte într-o societate unde predomină violența verbală și fizică.”
În prea puține școli se fac eforturi pentru a preveni acest fenomen grav.
„Se desfășoară în școala noastră tot felul de ateliere de susținere, de activități care să ne pună în situații deosebite, în care trebuie să funcționeze autocontrolul, tocmai ca să prevenim ceea ce înseamnă bullying”, a declarat Anca Dumitru, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir” Iași.
Cel mai recent caz de agresiune s-a petrecut la o școală din Târgu Mureș. Un elev de clasa a opta și-a bătut diriginta, supărat că fusese sancționat din cauza altui scandal. În urmă cu doar câteva zile elevul de 15 ani a fost exmatriculat, dar mama sa cere cu insistență că acesta să se întoarcă la școală.