Agenția Europeană a Medicamentului investighează 15 medicamente comune în România care conțin metamizol, după ce mai mulți pacienți au murit în Finlanda. Rezultatele anchetei ar putea duce la modificarea prospectelor sau chiar la interzicerea acestor medicamente.

15 medicamente populare în România, sub investigație europeană

15 medicamente vândute des în România pentru tratarea durerilor și febrei pot duce la efecte adverse extrem de grave. Agenția Europeană a Medicamentului a început reevaluarea acestor substanțe după ce în Finlanda au murit mai mulți pacienți.

Momentan medicamentele sunt vândute cu rețetă în orice farmacie, dar în funcție de rezultatele anchetei europene situația s-ar putea schimba.

La noi, oamenii sunt revoltați pentru că se tratează cu aceste substanțe de ani buni, de multe ori după ureche, cum singuri recunosc. Situația este, însă cât se poate de periculoasă. Primele probleme au fost semnalate în Finlanda și de acolo a pornit o anchetă la nivel european.

Vizate sunt 15 medicamente comercializate și la noi care conțin metamizol.

Medicamentele cu metamizol sunt folosite împotriva durerilor și febrei, sunt vândute sub formă de comprimate, siropuri, supozitoare ori soluție injectabilă. În ciuda alertei la nivel european oamenii spun că s-au obișnuit cu aceste tratamente. Medicamentele care conțin metamizol ar trebui cumpărate doar cu rețetă. Analgezicele sunt populare în România, dar pot avea un efect advers mai puțin cunoscut.

Citește și: Șoc pe scenă! Ce a pățit o actriță celebră, chiar în văzul tuturor, în timpul unei reprezentații? “Lichidul a fost pus accidental în paharul meu cu apă”

Dacă imediat după administrare apare starea de febră, ceea ce poate indica agranulocitoză, adică scăderea în mod periculos a globulelor albe, pacientul trebuie să întrerupă tratamentul și să se prezinte de urgență la medic.

Mai multe astfel de cazuri s-au înregistrat în Finlanda. Farmaciștii din România nu sunt însă îngrijorați.

Aceste medicamente sunt vândute în optsprezece țări din uniunea europeană, inclusiv în România. În funcție de rezultatele anchetei Agenției Europene a Medicamentului, prospectul ar putea fi modificat. S-ar putea ajunge la interzicerea unor medicamente ori la schimbarea concentrației de metamizol.