Rugăciunile și live-urile pe rețelele de socializare fac casă bună la pelerinajul de la Iași. Oamenii care stau la rând vor să imortalizeze fiecare moment. În timp ce unii fac fotografii și clipuri, alții transmit în direct drumul până la moaște, pentru prietenii virtualii.

„Filmez ca să am. Ne bucurăm că am ajuns cu bine”, a explicat un bărbat.

Acest tânăr și-a dorit să împartă și cu prietenii momentele petrecute la pelerinaj, așa că nu a renunțat la telefon nici în momentul în care a ajuns lângă raclă. Cu o mână a ținut dispozitivul cu care filmat totul, iar cu cealaltă și-a făcut cruce.

„Am făcut poze, video, am mai închis, am mai repornit. Filmez și mă rog și în gând”, a mai spus acesta.

La fel a procedat și o doamnă. Când a ajuns sub baldachinul împodobit cu flori, femeia a făcut mai întâi fotografii din toate colțurile cu racla sfintei Parascheva, apoi s-a închinat.

„Când am ajuns aici, prima dată am făcut o fotografie, ca să avem amintiri, apoi ne-am rugat cu credință, dar am vrut orice moment(n.red. imortalizat). Ne-am dorit din tot sufletul să ajungem aici și mulțumim sfintei Parascheva”,

a povestit credincioasa.

De altfel, rețelele de socializare sunt pline cu clipuri de la pelerinajul de la Iași.

„Se uită, acum am intrat, cinci minute. Cam douăzeci de persoane, să vadă băieții de la noi, din județul Galați. Fac un live așa frumos aici”, spune alt credincios.

Preoții îi sfătuiesc totuși pe credincioși să încerce să renunțe la telefoane măcar atunci când ajung lângă racla sfântă.

„Vedem credincioși care intră chiar și live stând la rândul de închinare, însă socotesc că sunt clipe pe care ei, deși cred că le câștigă, de fapt le pierd, pentru că e un moment de reculegere, e un moment în care se pot regăsi pe ei înșiși”, spun aceștia.

De asemenea, duhovnicii spun că oamenii ar trebui să păstreze o decență și atunci când vin cu obiecte pe care își doresc să le sfințească.

Acest bărbat, de exemplu, a adus un covor.

„Am adus un covor pentru la sfânta, aici, ca să punem acolo, că așa e bine. Așa trebuie, să aducem noi câte un cadou, că ne face bine”, a precizat pelerinul.

Ultima zi de pelerinaj este duminică. Până joi, la moaștele sfintei Parascheva,  s-au închinat peste 150 de mii de persoane.