Banii mulți, făcuți rapid, îi fac pe tineri să renunțe la școală și să o apuce pe drumul propriu, lucru care se vede și în cifre. Țara noastră se află la coada Europei în privința studiilor superioare, în timp ce la examenul de bacalaureat participă doar aproape jumătate dintre absolvenții unei generații întregi.
Așa sună deviza multora dintre tineri: „n-ai nevoie de diplome doldora, atât timp cât ești as în școala vieții”.
„Școala vieții e școala vieții pentru fiecare, deci fiecare trebuie să știe ce înseamnă. Eu știu ce înseamnă. Școala vieții înseamnă mai mult decât să deschid mapa, e complex”, „Școala vieții înseamnă să fii puțin mai vagabond, să vezi unele chestii, unele semne”, spun tinerii.
Fenomenul banilor mulți, făcuți rapid, îi prinde în capcană pe tot mai mulți tineri, care aleg să pună stop studiilor chiar după terminarea clasei a 12-a.
„Dacă vor să facă doar o facultate de dragul părinților sau pentru că așa au auzit că e bine, atunci n-are niciun rost, mai degrabă s-ar angaja orice altceva și ar face bani mai repede”,
mai spun tinerii.„Din păcate, deja există un curent, un trend prost înțeles în ultimă instanță, care spune că dacă nu ai carte, atunci lucrurile vor funcționa mai bine. Nu, dacă nu ai carte, nu vor funcționa lucrurile mai bine, dar dacă ai spirit antreprenorial poți să reușești în viață și fără carte”,
spune Ion Ovidiu Pânișoara, expert în educație.Statutul economic este tot mai important pentru tineri, acesta este unul din principalele motive pentru care nu mai este o prioritate ce au în cap, ci cât au în buzunare.
„În această logică minimalistă, cum fac bani repede, calea cea mai rapidă e să te apuci să faci bani. Cum faci bani? Prin metodele care sunt disponibile pe internet, de la tranzacții de tot felul”,
Grav este că dezinteresul față de studii nu se aplică doar în cazul tinerilor de peste 18 ani, ci și a copiilor. Anul trecut, la examenul de bacalaureat s-au înscris aproximativ 115 mii de absolvenți din promoția curentă. La bacalaureat nu au mai ajuns peste 91 de mii de elevi înscriși la școală la începutul acestei generații, acum 12 ani.