Ucraina primește din nou ajutor american. După luni de amânări, Senatul Statelor Unite a aprobat o nouă finanțare de zeci de miliarde de dolari, bani care vor fi folosiți direct pentru cumpărarea de arme și muniții. Președintele Joe Biden a anunțat că va semna de urgență legile aprobate de Congres și care permit un sprijin consistent acordat Ucrainei în fața invaziei rusești.

61 de miliarde de dolari este valoarea pachetului de ajutor extern pentru Ucraina, votat de majoritate în Senatul american.

Din aceștia însă, doar 14 miliarde vor fi folosite direct pentru cumpărare de muniții și armament. Președintele Joe Biden a anunțat că semnează aceste legi în procedura de urgență, pentru ca ajutoarele militare, arme și echipamente, să poată fi livrate cât mai rapid. Un prim arsenal în valoare de un miliard de dolari urmează să plece chiar din această săptămână. Într-o postare pe Twitter Chuck Schumer, liderul majorității din Senat, i-a transmis președintelui Ucrainei: „Noi am reușit, acum câștigă lupta.”

Pachetul militar de ajutor include vehicule blindate, muniții de apărare aeriană Stinger, muniție pentru sistemele de rachete, pentru artilerie și antitanc, precum și alte arme care vor putea fi folosite imediat pe câmpul de luptă. Votul final din Senat urmează celui dat de Camera Reprezentanților după luni de amânări și discuții care au fost în defavoarea Kievului pe frontul din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru ceea ce a numit „un ajutor vital în vreme de război”.