Rusia a dezlănțuit iar iadul asupra Ucrainei! Trupele Moscovei au trimis peste 80 de drone și rachete într-o singură noapte către țintele energetice ale Kievului. Dacă ucrainenii au distrus aproape toate dronele, Kievul se plânge deja de câteva săptămâni de lipsa munițiilor pentru doborârea rachetelor rusești. Centrala Tripilska, cea care furnizează jumătate din energia de care are nevoie Kievul, a fost distrusă complet de rachetele Moscovei.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit în Lituania și cu Klaus Iohannis

Apărarea antiaeriană a Ucrainei, lipsită de muniție, s-a văzut înfrântă în ciuda sistemelor sofisticate de intercepție pe care le deține. Oficialii ucraineni au confirmat distrugerea centralei și au precizat că niciunul dintre angajații prezenți în tura de noapte nu a fost ucis. În total rușii au trimis 40 de drone iraniene, 12 rachete douăsprezece rachete balistice S300, 6 rachete Kinjal și 4 rachete de croazieră KH59.

Kievul a anunțat că a distrus 39 dintre cele 40 de drone și doar două rachete de croazieră. Celelalte au distrus centre de comunicații și alte ținte din Harcov, Zaporojia și Lviv.

Din toamnă, de când luptele politice din America au lăsat Ucraina fără mijloace de luptă, Kievul strigă după ajutor. În Parlamentul European a fost luată joi o decizie istorică: fostul premier belgian a cerut și a obținut înghețarea fondurilor pentru Consiliul European până în momentul în care Kievul va obține noi capabilități antiaeriene.

Politicianul belgian a precizat că în acest moment Europa deține o sută de sisteme de interceptare Patriot, iar Ucraina a cerut doar șapte. Pe de altă parte, oficialii de la Kiev duc o muncă asiduă atât în America, cât și în Europa, de convingere a susținătorilor de importanța livrărilor de armament pe frontul care stă să se prăbușească sub presiunea trupelor Moscovei.

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit în Lituania și cu șeful statului român, care și-a anunțat de curând candidatura la șefia NATO. Între timp, la Kiev, Parlamentul Ucrainean a votat joi o lege care va permite mobilizarea o sută de mii de oameni pentru a face față atacurilor Rusiei, dar și pentru o eventuală contraofensivă în vară, când va avea și susținere aeriană a avioanelor F16.